Πανωλεθρία για τους σοσιαλιστές ο δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Φρανσουά Ολάντ και οι εταίροι του ηττήθηκαν στις δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 42% στο σύνολο των ψηφοφόρων έναντι του 49% που συγκέντρωσε η κεντροδεξιά. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Παρίσι παραμένει στους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Αν Χινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για

το δήμο του Παρισιού. «Είμαι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού. Έχω επίγνωση της πρόκλησης» δήλωσε η Ινταλγκό στον επινίκιο λόγο της.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» θα «εισακουστεί πλήρως».

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Σύμφωνα με τα exit polls από την BVA που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους επέλεξαν την κεντροδεξιά.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι «άρπαξαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Στοιχεία παρηγοριάς για την αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

Η δεξιά αντιπολίτευση δηλώνει ότι κατήγαγε “μεγάλη νίκη”

Πανηγυρίζει η Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, εκτιμώντας ότι το κόμμα της επικράτησε σε τουλάχιστον 14 πόλεις, με περισσότερους από 9.000 κατοίκους.


«Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε νέα φάση, ο διπολισμός της γαλλικής πολιτικής έχει σπάσει και πρέπει πλέον να λογαριάζουμε μια τρίτη δύναμη» δήλωσε η αντιευρωπαία Λε Πεν, η οποία ζητά περιορισμό της μετανάστευσης.

Η BVA εκτιμά ότι πάνω από 100 πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 περνούν στους Συντηρητικούς, ένα αποτέλεσμα που σχεδόν εκμηδενίζει τα κέρδη των Σοσιαλιστών από τις δημοτικές εκλογές του 2008.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Φλοριάν Φιλιπό, το ακροδεξιό κόμμα είχε «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές» .

Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις», μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζύς (νότια) δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 63,5%, και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την ακροδεξιά.

Η απώλεια δυνάμεων των Σοσιαλιστών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον Ολάντ σε ανασχηματισμό, πιθανώς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνουν ότι το 80% των Γάλλων τάσσονται κατά του πρωθυπουργού Ζακ-Μαρκ Ερό και επιθυμούν την αντικατάστασή του με τον Μανουέλ Βαλ, νυν υπουργό Εσωτερικών, ή με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα