Πανικός Κουβέλη μετά την… κωλοτούμπα

07:31 4/4/2013 - Πηγή: Antinews

Χρειάζεται επιτέλους λίγη σοβαρότητα, ειδικά όταν υπάρχουν θέματα καυτά για τα οποία εκτίθεσαι και στη συνέχεια κάνεις μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα λες και δε συμβαίνει τίποτε.

Και το λέμε αυτό γιατί μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χάθηκε η μπάλα, κυρίως από τον Φ. Κουβέλη, αλλά δευτερευόντως και από τον Ευ. Βενιζέλο. Διότι, από τις πληροφορίες που έχει το antinews στη διάθεσή του, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να βαφτίσουν το

κρέας – ψάρι προκειμένου να καρπωθούν μια «επιτυχία». Βγήκαν περιχαρείς για να ανακοινώσουν την «αντικατάσταση» του χαρατσιού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, χωρίς , ωστόσο, να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και παραφράζοντας τα όσα είχαν συμφωνηθεί λίγα λεπτά πριν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Διότι εκεί τους παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο είχε συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν. Δηλαδή ειπώθηκε ότι πράγματι το χαράτσι όπως το ξέραμε θα αλλάξει ελαφρώς το 2013, αλλά θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Το αν θα αλλάξει όνομα ποσώς ενδιαφέρει. Σημασία έχει τι θα πληρώσουν οι Έλληνες. Στο εναλλακτικό σχέδιο, λοιπόν, αναφερόταν ότι θα υπάρξει μείωση του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται το χαράτσι έτσι ώστε οι μικροϊδιοκτήτες να έχουν μια ελάφρυνση της τάξης του 10%-15% ή γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Όσο για την προοδευτική κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά ή τις απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών ιδιοκτητών, αυτά θα ισχύσουν από το 2014.

Για φέτος η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την ένταξη στη ρύθμιση ακινήτων που γλίτωσαν την προηγούμενη διετία ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια από φέτος, αν και κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι μόλις άρχισε να «παίζει» στα ηλεκτρονικά μέσα η στροφή, για να το πούμε κομψά, του κ. Κουβέλη, επικράτησε πανικός στη ΔΗΜΑΡ και άρχισαν οι γκρίνιες. Άλλωστε, μέχρι χθες το μεσημέρι κορυφαία στελέχη (Ρεπούση, Χατζησωκράτης κ.λπ.) έβγαιναν στα κανάλια κι έλεγαν ότι δεν πρέπει να περάσει ένας φόρος που θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Ο κ. Κουβέλης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και άρχισε τα τηλεφωνήματα μπας και διασώσει λίγη από την αξιοπιστία του. Έμοιαζε σαν τους… Κύπριους πολιτικούς που είπαν το «όχι» χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Έτσι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε το «ναι» γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όμως, είχε ήδη εκτεθεί.

Δεν ξέρουμε από εδώ και στο εξής αν ο κ. Κουβέλης θα αντιδράσει στο σχέδιο για το φόρο, πιεζόμενος από τους βουλευτές του. Όμως, κάτι τέτοιο έπρεπε να το έχει κάνει στο Μαξίμου κι όχι κατόπιν εορτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα