Πανευρωπαϊκή … καταδίκη του ΓΑΠ

Στο Παρίσι (όπως γράφουμε και στην προηγούμενη ανάρτηση) έχει σημάνει συναγερμός με τον Νικολά Σαρκοζί, να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού “ήταν αναπάντεχη

και προκαλεί αβεβαιότητα (…) ενόψει της συνόδου των G20 στις Κάννες” σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι.

“Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη. Δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο“, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης εκφράζοντας την έκπληξή του για την ανακοίνωση του Έλληνα ομολόγου του. “Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, όμως πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον ένα καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας“, τόνισε ο Λετέρμ.

-

Σκληρή γλώσσα υιοθετεί η Φινλανδία με τον αρμόδιο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα στην ουσία θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου εάν το δημοψήφισμα απορρίψει τη δανειακή σύμβαση.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλεν Θόρνινγκ-Σμιτ, εξέφρασε απορία για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν κατανοεί το σκοπό του δημοψηφίσματος και προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Το δημοψήφισμα “αυξάνει την αβεβαιότητα καθώς δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί και ποιες είναι οι εναλλακτικές“, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι το εν αναμονή δημοψήφισμα εναποθέτει “μεγάλη ευθύνη στο λαό της Ελλάδας“, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Τη δυσαρέσκειά της για την αιφνίδια απόφαση της Ελλάδας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που όπως υποστήριξε «φέρνει τις προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους πίσω στο σημείο εκκίνησης», εξέφρασε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας. «Η σύνοδος κορυφής την περασμένη εβδομάδα αφορούσε την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη (…) και αυτή η χειροβομβίδα έπεσε μόλις λίγες ημέρες αργότερα. Είναι θεμιτό ότι θα υπάρξει μεγάλη ενόχληση σχετικά με αυτήν», παρατήρησε η Ιρλανδή υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα ψηφίσει υπέρ της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο μοναχικός δρόμος του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου θα προκαλέσει ενδεχομένως μήνες αβεβαιότητας, πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική ανάπτυξη. «Η ζημιά θα γίνει από τώρα μέχρι τότε. Είναι δύσκολο να δούμε κάτι θετικό», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η απόφαση θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ισπανία σέβεται τις αποφάσεις των κυβερνή

Keywords
Τυχαία Θέματα