Ουκρανικές εκλογές: Από τον Βασιλιά της Σοκολάτας στον Darth Vader

Η Κυριακή 30 Μαρτίου ήταν η τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν τα ονόματά τους οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ουκρανίας. Είκοσι τέσσερις υποψήφιοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση, επτά από τους οποίους έχουν ήδη καταχωρηθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Για να καταχωρηθεί μία υποψηφιότητα, όλοι οι έπρεπε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην επιτροπή μαζί με 2,5 εκατ. γρίβνα (236.000 δολάρια). Στις 5 Απριλίου, η επιτροπή θα κάνει την τελική αξιολόγηση και η προεκλογική περίοδος θα μπει στην τελική ευθεία. Οι υποψήφιοι θα έχουν 50 ημέρες για να πείσουν τους

Ουκρανούς να τους ψηφίσουν, στις 25 Μαΐου. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί υποψήφιοι;

Πέτρο Ποροσένκο (κόμμα UDAR)

Ο Ουκρανός φιλοευρωπαίος επιχειρηματίας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων για την προεδρία. Μια δημοσκόπηση στα μέσα Μαρτίου έδειξε πως μπορεί να κερδίσει το 36,2 τοις εκατό των ψήφων. Όταν ο ηγέτης του UDAR και πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Ποροσένκο πήρε το χρίσμα. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ουκρανική πολιτική, ήταν υπουργός Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο το 2009 και Υπουργός Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης υπό τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς το 2012. Από το 2007 έως το 2012, διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.
Ο Ποροσένκο είναι επίσης ένας μεγιστάνας της ζαχαροπλαστικής, που τον αποκαλούν και «βασιλιά της σοκολάτας». Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είπε ότι θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση «νέων και αποτελεσματικών, σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων» για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας .

Γιούλια Τιμοσένκο (ηγέτης του Κόμματος Batkivshchina [της Πατρίδας])Πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, υπέβαλε την υποψηφιότητά της αφού προτάθηκε ομόφωνα από τη διάσκεψη του κόμματος. Η Τιμοσένκο περιγράφει τον προεκλογικό της αγώνα ως «εκστρατεία άμεσης δράσης». Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν υποσχέσεις.
Η Τιμοσένκο ήταν μια σημαντική φιγούρα στην λεγόμενη Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, όταν οι υποστηρικτές του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιούσενκο αμφισβήτησαν τη νίκη του φιλο-ρώσου Βίκτορ Γιανούκοβιτς στις προεδρικές εκλογές. Μετά από δύο εκλογικούς γύρους, εν μέσω πολλών διαμαρτυριών, ο Γιουσένκο κέρδισε τελικά τον τρίτο γύρο. Η Τιμοσένκο ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας την περίοδο 2007-2010. Ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010 και ηττήθηκε με πολύ μικρή διαφορά από τον Γιανούκοβιτς.
Η δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργός διεκόπη καθώς το 2011 καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, για το ρόλο της στο πλαίσιο των συμβάσεων αερίου τον Ιανουάριο του 2009 με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της είπαν ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα και την υποδέχτηκαν θερμά στην πλατεία Μαϊντάν τον Φεβρουάριο. Η πρόωρη αποφυλάκισή της ήρθε όταν το Κοινοβούλιο τροποποίησε το νόμο για να την ελευθερώσει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της SOCIS έλαβε 11,6%.


Μιχαήλ Ντόμπκιν (Κόμμα των Περιφερειών)
Ο Ντόμπκιν είναι επί του παρόντος σε κατ'οίκον περιορισμό, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αποσχιστικές τάσεις. Είπε ότι επρόκειτο να ασκήσει έφεση για τον κατ 'οίκον περιορισμό του ώστε να μπορέσει να έχει μία ολοκληρωμένη προεδρική εκστρατεία.
Επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός και πρώην κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Χάρκολβο, ορκίστηκε να επικεντρωθεί στην αναβίωση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία αν εκλεγεί πρόεδρος. «Τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τη διπλωματία », είπε στα μέλη του κόμματός του. Αναφερόμενος στην Χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο» να επιστραφεί η περιοχή. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 5,3%.

Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ (ηγέτης του Σβόμποντα –Κόμμα της Ελευθερίας)

Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε και από τους 568 συνέδρους του υπερεθνικιστικού Σβόμποντα. Υπήρξε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος από το 1991 και στη συνέχεια έγινε αρχηγός του τον Φεβρουάριο του 2004 , όταν και μετονομάστηκε σε Σβόμποντα. Το 2004 τον έδιωξαν από το Κοινοβούλιο για μια φανατισμένη αντισημιτική ομιλία του. Επέστρεψε οκτώ χρόνια αργότερα, εξασφαλίζοντας στο Σβόμποντα 38 από τις 450 έδρες.
Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που δίνει έμφαση στην εθνική κυριαρχία και βλέπει τη γειτονική Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή. Ο Τιαγκνιμπόκ υποσχέθηκε να μείνει πιστός στο «Πρόγραμμα για την Προστασία των Ουκρανών» που έχει εξαγγείλει. Στο πολιτικό μέρος, ζητά την αποχώρηση της Ουκρανίας από τον Κοινό Οικονομικό Χώρο και την EurAsEC, όπου η Ρωσία είναι επίσης μέλος. Θέλει στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία με τους «φυσικούς συμμάχους» (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, χώρες της Βαλτικής, Πολωνία και Βουλγαρία), καθώς και με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας το 2010, αλλά έλαβε μόνο 1,43 τοις εκατό. Καταζητείται στη Ρωσία «για την οργάνωση μιας σταθερής ένοπλης συμμορίας» και ήταν στο πλευρό μαχητών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Τσετσενίας το 1994-95.


Ντμίτρι Γιάρος (ηγέτης Δεξιού Τομέα)
Το υπερ- εθνικιστικό κίνημα ανακοίνωσε στις 24 Μαρτίου ότι θέλει να γίνει πολιτικό κόμμα. Περιλαμβάνει επίσης τις ομάδες της Ουκρανικής Εθνοσυνέλευσης (UNA) –την Αυτοάμυνα του Ουκρανικού λαού (UNSO), μια παραστρατιωτική δύναμη, και το νεοναζιστικό Trizub. Το κόμμα είναι εξαιρετικά επικριτικό με τη νέα κυβέρνηση τους Κιέβου. Κατηγορεί τον υπηρεσιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ότι παίζει «μυστικά παιχνίδια». Η Μόσχα τον έβαλε σε διεθνή λίστα καταζητούμενων για συμμετοχή σε εχθροπραξίες εναντίον Ρώσων στρατιωτών στην Τσετσενία το 1994-95. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Socis του δίνει μόνο το 1,6 τοις εκατό.

Στους υποψήφιους, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέβαλαν μόνοι τους την υποψηφιότητα, περιλαμβάνεται επίσης η «γιατρός της Μαϊντάν» Όλγα Μπογκομόλετς, αλλά και πολλοί πολιτικοί όπως ο πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιοτρ Σιμονένκο, ο πρόεδρος του εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Κλιμένκο και ο ηγέτης του κόμματος Πολιτικής Θέσης Ανατόλι Γκριτσένκο.

Αυτός που ξεχωρίζει, αναμφισβήτητα, είναι ο Darth Vader. Ο Άρχοντας των Σιθ προτάθηκε από το κόμμα Internet της Ουκρανίας. Ο Vader υπόσχεται να χτίσει το Death Star για να προστατέψει τα σύνορα της Ουκρανίας, να κάνει τη γλώσσα των Σιθ δεύτερη επίσημη γλώσσα και να αυξήσει τους μισθούς σε κοσμικά επίπεδα.

http://rt.com/news/ukraine-presidential-candidates-bids-197/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα