Ουκρανία: Ποιοι είναι οι στόχοι των φιλορώσων ανταρτών;

Εάν η Μαριούπολη πέσει στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ανοίγει ο δρόμος για το όνειρο της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία επεκτάθηκε από την περιοχή του Ντονέτσκ στα περίχωρα του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης Σάββατο, με ρουκέτες να πέφτουν σε αυτοκίνητα και πεζούς. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 πολίτες τραυματίστηκαν. Το ερώτημα τώρα είναι: ποιος βομβάρδισε Μαριούπολη; Καμία πλευρά στη σύγκρουση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η επίθεση στην Μαριούπολη είναι μια σημαντική επέκταση της

σύγκρουσης. Η κατάληψή της από τις δυνάμεις των ανταρτών θα βοηθήσει στη σύνδεση των επαναστατημένων ανατολικών περιοχών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα με τη «ρωσική» Κριμαία, επιτρέποντας στους φιλορώσους να προωθηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά προς το Κίεβο.

Λίγο πριν από την επίθεση, φιλορώσοι αντάρτες δημοσίευσαν δύο βίντεο online. Σε ένα από αυτά, κάτοικοι του Ντονέτσκ συγκεντρώθηκαν σε ένα σταθμό λεωφορείων για να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων που σκοτώθηκαν από τα πυρά όλμων αυτή την εβδομάδα. Στο βίντεο, ο ηγέτης των ανταρτών της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, στάθηκε μπροστά στο πλήθος και είπε: «Σήμερα, μια επίθεση ξεκίνησε στη Μαριούπολη». Ο αμέσως επόμενος στόχος θα είναι το Ντεμπαλτσέβε, είπε –«θεού θέλοντος»- και ότι σε μια-δυο ημέρες οι δυνάμεις του θα δώσουν μια αιματηρή μάχη με τα ουκρανικά στρατεύματα, χρησιμοποιώντας τη ρωσική λέξη για την «λέβητας». αναφερόταν στο Νοέμβρη του 2014 στη μάχη Ilovaisk, η οποία ήταν μια σφαγή των κυβερνητικών στρατευμάτων. Το πλήθος τον χειροκρότησε έντονα και κάποιος φώναξε «Αλληλούια!»

Αλλά αργότερα την ίδια ημέρα, ο Ζαχαρτσένκο εμφανίστηκε σε ένα δεύτερο βίντεο. Αυτή τη φορά φαινόταν αναστατωμένος και ακουγόταν με λιγότερη αυτοπεποίθηση. Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας επέμεινε ότι η Μαριούπολη θα «απελευθερωθεί», χωρίς να σκοτώνουν αμάχους. «Δεν είμαστε ζώα», είπε ο ηγέτης των ανταρτών. «Εμείς δεν πρόκειται να εισβάλουμε στη Μαριούπολη όπως κάνει το Κίεβο στο Ντονέτσκ».

Ο Ζαχαρτσένκο είπε επίσης ότι δεν βλέπει άλλους λόγους για να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι οι διοικητές του δεν θα συμφωνήσουν να απομακρυνθεί το πυροβολικό από τις γραμμές του μετώπου. Στην πρόσκλησή του για μια επιθετική στρατηγική, υποσχέθηκε επίσης να διατάξει τους διοικητές του να μην προβούν σε συλλήψεις: «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες ανταλλαγές», είπε.

Κατά τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση με ρουκέτα στην Μαριούπολη, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιθεώρησαν τον χώρο. Ο ΟΑΣΕ δήλωσε ότι τα βλήματα ξεκίνησαν από εδάφη των ανταρτών, αλλά την Κυριακή, βουλευτές της ρωσικής Δούμα και αντάρτες στο Ντονέτσκ αρνήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο αντιπρόεδρος Λεονίντ Σλούτσκι είπε ότι η επίθεση ήταν «προβοκάτσια» από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από την προσεχή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Απ 'όσο γνωρίζω η επίθεση προήλθε από ένα GRAD [πολλαπλό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων]. Τα στρατεύματά μας δεν έχουν πυροβολικό που να μπορεί να φθάσει τη θέση του βομβαρδισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ντένις Πουσίλιν το Σάββατο.

Οι φιλικά προς το Κρεμλίνο προσκείμενοι αναλυτές δεν ήταν σίγουροι για το ποιος φταίει για το βομβαρδισμό της Μαριούπολης. «Ο ΟΑΣΕ δεν πρέπει να βιάζεται να κάνει δηλώσεις» είπε ο Σεργκέι Μαρκόφ, μέλος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας. «Αλλά ακόμη και αν η Δημοκρατία του Ντονέτσκ βομβάρδισε τη Μαριούπολη κατά λάθος, τα 30 θύματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τη σκόπιμη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων σε Λουχάσκ και Ντονέτσκ από το Κίεβο». Ο Μαρκόφ είπε επίσης, ότι όταν μίλησε στο πλήθος στο Ντόνετσκ ο Ζαχαρτσένκο μάλλον δεν σοβαρολογούσε. «Αυτό που πραγματικά ήθελε να πει ήταν ότι οι δυνάμεις του θα πρέπει να ωθήσουν τους Ουκρανούς τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ντονέτσκ», είπε.

Ο Γιούρι Κρουπνόφ, ένας φιλορώσος αναλυτής, σχολίασε, επίσης, τα σχέδια των ανταρτών». «Οι επαναστάτες δεν έχουν αρκετή δύναμη για να καταλάβουν τη Μαριούπολη με μισό εκατομμύριο πληθυσμό». Πιέζει το Κρεμλίνο τους αντάρτες να επιτεθούν σε περισσότερα ουκρανικά εδάφη; Φιλορώσοι εμπειρογνώμονες επέμειναν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε την πρόθεση να υποστηρίξει επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο σύμμαχοι της Μόσχας όπως ο Ζαχαρτσένκο άλλαξαν τη ρητορική του αρκετές φορές την ίδια ημέρα. «Έχουμε κρίσεις στους πολιτικούς κύκλους μας», δήλωσε ο Κρουπνόφ. «Από κάθε άποψη, οικονομική ή στρατιωτική, δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε». Ο Κρουπνόφ κατηγόρησε τη ρωσική επιχειρηματική ελίτ ότι επηρεάζει την απόφαση του Πούτιν να σταματήσει τις μαζικές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία: «Έχουμε την Κριμαία, του είπαν, και αυτό είναι αρκετό», δήλωσε ο Κρουπνόφ. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον, ότι φέρνει το «χάος του Αφγανιστάν» στην Ουκρανία. Είναι πεπεισμένος ότι ο ρωσικός στρατός θα έπρεπε να είναι πιο δραστήριος στο Ντονμπας τον Απρίλιο.

«Η Χίλαρι Κλίντον είπε κάποτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τις προσπάθειές μας για την εκ νέου σοβιετοποίηση της περιοχής ή την προώθηση μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρασία» είπε ο Κρουπνόφ, αναφερόμενος στα σχόλια της τότε αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, το 2012. «Έτσι, αν δεν επιμείνουμε τώρα, αν δεν εντάξουμε τουλάχιστον τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να ξεχάσουμε όλα τα όνειρά μας για μια Ευρασιατική Ένωση».

www.thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα