Ως πότε θα σώζει την κυβέρνηση ο Σαμαράς

21:46 6/8/2014 - Πηγή: Antinews

Για περισσότερο από ένα χρόνο, για να μην πούμε και περισσότερο, η κυβέρνηση σχεδίαζε το νέο φόρο ακινήτων. Πομπώδεις διακηρύξεις ότι θα είναι πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ, πιο απλός αλλά και πιο καλός για τα δημόσια ταμεία. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να φτιάξει ένα σοβαρό πλαίσιο φορολόγησης της περιουσίας. Το απόλυτο χάος επικρατεί από προχθές που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά και ο κόσμος έπαθε νευρική κρίση βλέποντας τους φουσκωμένους λογαριασμούς εξαιτίας λαθών του συστήματος.

Όλοι οι ιδιοκτήτες

βρίζουν την κυβέρνηση και μαζί και όσοι δικαιούνται εκπτώσεων 50% ή και απαλλαγών καθώς ούτε το σύστημα είναι έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις τους, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία.

Βλέποντας η κυβέρνηση το επικοινωνιακό Βατερλό με τον ΕΝΦΙΑ αναγκάστηκε να προβεί σε σειρά διευκρινίσεων ενώ αναμένονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ την ώρα που ο ίδιος ο φόρος κινδυνεύει με ανατροπή. Μέχρι και ο Σαμαράς έδωσε εντολή να αλλάξουν όλα μετά το σάλο δημιουργήθηκε από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας. Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα, με συνεργάτες του, είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα.

Ήταν τόσο δύσκολο άραγε στις υπηρεσίες να το κάνουν; Έπρεπε να παρέμβει ο Σαμαράς; Ντροπή.

Τα παραδείγματα με τους εξωφρενικούς φόρους είναι πολλά:

Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ευβοίας Κ. Μαρκόπουλου, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των περιοχών Καρύστου, Μαρμαρίου, Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης στην Εύβοια χρεώθηκε στην ακίνητη περιουσία μέχρι και δεκαπλάσιος φόρος από τον κανονικό. Όπως ανέφερε στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, οι πολίτες φορολογήθηκαν με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 πέρυσι. Στο Αυλωνάρι, από 7.000 πέρυσι έγινε 70.000. Στο Γραμπιά Καρύστου από 35.000 έγινε 85.000.

Σύμφωνα με τα «Νέα» αγρότης στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων είδε ότι η εφορία υπολόγισε το χωράφι των 7 στρεμμάτων που σπέρνει σιτάρι να έχει αντικειμενική αξία από την εφορία 815.569,60 ευρώ. Πέρυσι η αντικειμενική αξία του ήταν 98.670,60 ευρώ.

Έτσι, ως μεγαλοϊδιοκτήτης που βαφτίστηκε φέτος θα πληρώσει 1.254 ευρώ κύριο φόρο και 2.159 ευρω συμπληρωματικό αφού η ακίνητη περιουσία του ξεπερνά το όριο των 300.000 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι από τα 7 στρέμματα σιτάρι έβγαλε δυόμισι τόνους και το κέρδος του ήταν γύρω στα 300 ευρώ!

Πάλι στα Τρίκαλα, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο με αγροικία 50 τ.μ.

Στον Αγιο Προκόπιο Τρικάλων, σε σπίτι 40 τ.μ. η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έφτασε τις 38.000 ευρώ!

Υπέρογκοι φόροι υπολογίστηκαν και εξαιτίας λαθών και παραλείψεων των ιδιοκτητών στο Ε9.

Για παράδειγμα κάποιοι ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο του διαμερίσματος και αυτό είναι πολύ κακό αφού ο φόρος σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται σαν να είναι το διαμέρισμα στον 6ο όροφο και έτσι να φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή.

Όμως, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που σε ακίνητα που είναι στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση 60% για ημιτελή κτίσματα.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας που τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προϊστάμενο εφορίας στο κέντρο της Αθήνας για ένα σπίτι που κατέχει 50-50 με την σύζυγό του χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ για το 50% στην σύζυγο και 100% για τον ίδιο.

Σε γονείς που έχουν περάσει την ψιλή κυριότητα στα παιδιά τους ο νόμος ορίζει πως ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.

Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά το χάος συνεχίζεται. Το οικονομικό επιτελείο τρέχει τώρα να διορθώσει τα λάθη, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν ένα μεγάλο τμήμα του φόρου και στη συνέχεια να υπάρξει συμψηφισμός, όταν το σύστημα θα είναι έτοιμο να κάνει τις διασταυρώσεις και να επιβάλει τον σωστό ΕΝΦΙΑ.

''Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε", είπε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. "Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκ. κόσμο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Τα εξωφρενικά λάθη που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ, κυρίως σε αγροτεμάχια της επαρχίας που εμφανίζονται να φορολογούνται σαν… φιλέτα, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και βουλευτών. Μάλιστα 27 βουλευτές της ΝΔ χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν αλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύσκολο έως αδύνατο να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διορθώσουν τα απίστευτα λάθη και τις κατάφωρες αδικίες, πριν οι ιδιοκτήτες αρχίσουν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εκτιμάται δε ότι η κυβέρνηση τρέχει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε εξόφθαλμες περιπτώσεις και να μη χρειαστεί να κάνει γενικό λίφτινγκ στο νόμο, γεγονός που θα έπρεπε αφενός να σταματήσει η διαδικασία καταβολής των δόσεων και αφετέρου θα τίναζε στον αέρα τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ριζική αλλαγή του νόμου δεν μπορεί να υπάρξει στην παρούσα φάση παρά μόνο απαραίτητες αλλαγές σε περιπτώσεις που οδήγησαν σε δραματική αύξηση των φόρων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ακόμη κι αν αυτές οι αλλαγές γίνουν μέσα στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να συνεχιστεί το αλαλούμ καθώς τίθενται τα εξής ερωτήματα:

Θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τις δόσεις του Αυγούστου και των άλλων μηνών ή δεν θα το κάνουν και θα βγουν ληξιπρόθεσμοι; Μιλάμε για τους ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά εξαιτίας λαθών στον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ ή λαθών που έγιναν στο Ε9 και πρέπει να διορθωθούν.

Ακόμη κι αν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα αλλάξουν τα εκκαθαριστικά στο taxisnet και θα μπουν τα νέα; Και πότε θα γίνει αυτό; Αφού έχει πληρωθεί μέρος ή και το σύνολο του φόρου;

Το πιθανότερο σενάριο, κι αφού είναι αδύνατον να αλλάξει ο νόμος τώρα ή να παγώσει η διαδικασία καταβολής του φόρου, είναι να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά και στη συνέχεια να ζητήσουν συμψηφισμό μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία με ουρές στην εφορία και δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν. Και φυσικά οι ιδιοκτήτες πρέπει να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις δόσεις που τους αναλογούν και να περιμένουν την επιστροφή χρημάτων μετά τον συμψηφισμό. Σημαντική σημείωση: Ο νόμος προβλέπει ότι όταν υπάρχει επιστροφή ποσού από τον ΕΝΦΙΑ οι δικαιούχοι χάνουν 100 ευρώ.

Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει πρόταση για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί για το τέλος Αυγούστου ώστε να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τα «μπαλώματα» στο νόμο.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι βεβαίως πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασταύρωση των στοιχείων τόσο των ιδιοκτητών στους οποίους επιβλήθηκαν λανθασμένα ποσά φόρου όσο και σε εκείνους που δικαιούνται εκπτώσεων ή και πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς η εφορία ζητά ασφαλιστική ενημερότητα την οποία θα πρέπει να χορηγήσουν τα Ταμεία. Αν χρειαστεί να χορηγήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ενημερότητες τότε θα φρακάρει πλήρως το σύστημα. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα του συμψηφισμού. Αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δικαιούται επιστροφής χρημάτων λόγω λαθών που έγιναν πόσο θα περιμένει να γίνει αυτό αν χρωστάει στην εφορία για κάποιο άλλο λόγο; Δηλαδή οι έφοροι θα πρέπει να κάνουν διασταυρώσεις και για λοιπές οφειλές ώστε να κάνουν τον τελικό συμψηφισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα