Ορκίστηκε ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ορκίστηκε την Τρίτη από τον Πρόεδρο Χάιντς Φίσερ στη Βιέννη. "Αναλαμβάνετε έναν σπουδαίο και όμορφο, αλλά και δύσκολο ρόλο με πολλές ευθύνες" δήλωσε ο Φίσερ στο Παλάτι Χόφμπουργκ. Ο Κερν, πρώην αρχηγός των κρατικών σιδηροδρόμων της χώρας, δήλωσε κατά την ορκωμοσία του ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του (SPÖ) θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να κυβερνούν με έναν "μεγάλο συνασπισμό" με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP). Δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα πουλήσει την ψυχή του μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

"Αν δεν κατανοήσουμε

ότι αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία, τα δύο μεγάλα κόμματα πρόκειται να εξαφανιστούν" δήλωσε ο Κερν, επικρίνοντας τις διενέξεις στο εσωτερικό του μεγάλου συνασπισμού. "Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγους μήνες θα χάσουμε εντελώς την εμπιστοσύνη του λαού".

Νέος καγκελάριος εν μέσω προεδρικών εκλογών

Τα δύο βασικά κόμματα της Αυστρίας, τα οποία εδώ και καιρό κυβερνούν μαζί, έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα στις κάλπες. Αυτό έγινε σαφές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων συνέβαλαν στην παραίτηση του πρώην καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν. Ο προεδρικός υποψήφιος του δεξιού, ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Νόρμπερτ Χόφερ, θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που υποστηρίζεται από το Πράσινο κόμμα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για ένα αξίωμα που είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά θα είναι πολύ μικρή.

"Το σχέδιό μου δεν είναι να οδηγήσω το SPÖ στην αντιπολίτευση, αλλά το αντίθετο. Όμως τελικά, χρειαζόμαστε μια ταυτότητα και για εμάς είναι απολύτως αδιανόητο να συνεργαστούμε με τα κόμματα που υποκινούν εναντίον του λαού και των μειονοτήτων" είπε ο Κερν στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως καγκελάριος. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το FPÖ στην κυβέρνηση μια μέρα, ο Κερν δήλωσε: "Ας περάσουμε αυτό το ποτάμι όταν έρθει η στιγμή", χαρακτηρίζοντας τη ρητή απαγόρευση του κόμματος ενάντια σε οποιαδήποτε συνεργασία με το FPÖ "ξεπερασμένη".

Το Φιλελεύθερο Κόμμα ήταν ένας σημαντικός παίκτης στην αυστριακή πολιτική για χρόνια, αλλά η πρόσφατη εισροή των προσφύγων - και η θέση της Αυστρίας στην λεγόμενη "Βαλκανική διαδρομή" που οδηγεί τους πρόσφυγες προς τη Γερμανία - έχει δώσει ώθηση στο λαϊκιστικό κόμμα.

Διχάζει το προσφυγικό

Ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), είπε ότι θα στηρίξει τον Κερν. Ο Kερν αναλαμβάνει επίσης την ηγεσία του SPO, που την Τρίτη διόρισε νέους υπουργούς για την εκπαίδευση, τις υποδομές και για την καγκελαρία. Ο Κερν δήλωσε ότι το σχέδιό του για την πολιτική για τους πρόσφυγες περιλαμβάνει προσπάθειες για να καθησυχάσει το λαό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους μετανάστες με σεβασμό.

Κατά το παρελθόν έτος, η Αυστρία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, όταν χιλιάδες πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. "Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Αντισταθήκαμε. Πρέπει επίσης να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση των προσφύγων με σεβασμό" δήλωσε ο Κερν στους δημοσιογράφους.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα