Γαλλία: Συνεχίζονται οι "μάχες" για τα εργασιακά

Οδηγοί φορτηγών έχουν μπλοκάρει αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα ενάντια στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, στην οποία επιμένει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Επί δύο μήνες συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, κάποιες από τις οποίες ήταν βίαιες, σχετικά με τον νέο νόμο, που θα καταστήσει λίγο πιο εύκολη την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Οι μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων της Γαλλίας,

των τρένων και των αεροδρομίων, θα επηρεαστούν από τις γενικές απεργίες. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζουν να οργανώσουν απεργίες κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από αυτή την εβδομάδα, μέχρι και το πρωτάθλημα Euro 2016 τον Ιούλιο.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα επέβαλε με διάταγμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη "πυρηνική" επιλογή και παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στη Γερουσία, την άνω βουλή του κοινοβουλίου. Ο Ολάντ πάντως δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει. "Δεν θα κάνω πίσω επειδή πάρα πολλές (προηγούμενες) κυβερνήσεις έκαναν πίσω", είπε στο ραδιόφωνο Europe 1. "Ο νόμος", πρόσθεσε, "πρόκειται να περάσει, επειδή έχει συζητηθεί, συμφωνηθεί και τροποποιηθεί".

Υποσχέθηκε επίσης σκληρή αντιμετώπιση των ταραχοποιών, οι οποίοι προκαλούν ζημιές σε ιδιοκτησίες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, οδηγώντας σε 1.000 συλλήψεις και 350 τραυματισμούς αστυνομικών. Ένας έφηβος κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού, ενώ ένας νεαρός διαδηλωτής έχασε το ένα μάτι του.

"Η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, αλλά η καταστροφή πραγμάτων είναι έγκλημα" είπε ο Ολάντ. Οι κύριες αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομάδες φοιτητών είναι ανένδοτες στη μεταρρύθμιση, καθώς θεωρούν ότι δεν θα βοηθήσει την αποκατάσταση της ανεργίας στη Γαλλίας, το ποσοστό της οποίας έχει κολλήσει στο 10 τοις εκατό συνολικά, και σχεδόν 25 τοις εκατό για τους νέους.

Ο Ολάντ, έχοντας λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Γαλλία "πηγαίνει καλύτερα". "Δεν είναι ένα σύνθημα της εκστρατείας, είναι η πραγματικότητα", ισχυρίστηκε. Ο Ολάντ, ο οποίος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά από οποιονδήποτε Γάλλο πρόεδρο μεταπολεμικά, έχει πει ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή τον επόμενο Μάιο.

Οδηγοί φορτηγών είχαν καταφέρει να κλείσουν στρατηγικά σημεία στη βόρεια και νότια Γαλλία, κυρίως στην Μπορντό, σταματώντας τις παραδόσεις σε ένα κομβικό σημείο σούπερ μάρκετ και σε αποθήκες καυσίμων. Πορείες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις έχουν προγραμματιστεί. Το σκληροπυρηνικό εργατικό συνδικάτο CGT ζήτησε επίσης κυλιόμενες απεργίες από τους λιμενεργάτες και το προσωπικό του αεροδρομίου. Και τα δύο αεροδρόμια του Παρισιού - το Orly και το Roissy Charles de Gaulle - αναμένεται να έχουν προβλήματα από την Τρίτη και μετά, λόγω της απεργίας των τεχνικών, των μηχανικών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Τα δύο τρίτα των γρήγορων τρένων TGV λειτουργούν σήμερα. Ωστόσο, η υπηρεσία σιδηροδρομικών Eurostar λειτουργούσε κανονικά.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα