Οργή Πούτιν για την «πισώπλατη μαχαιριά» της Τουρκίας - «Θρίλερ» για την τύχη των πιλότων

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" στις σχέσεις τους έπειτα από την "πισώπλατη μαχαιριά" του τουρκικού στρατού, που κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό στα σύνορα με τη Συρία. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες ανατροπή προκαλεί η μετάδοση δηλώσεων Τούρκου αξιωματούχου ότι οι Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί και η Αγκυρα εργάζεται για την απελευθέρωσή τους. Οι Ρώσοι πάντως επιμένουν ότι ο ένας πιλότος σκοτώθηκε από πυρά στο έδαφος αφού χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του.

"Η σημερινή απώλεια είναι μια πισώπλατη μαχαιριά που μας επέφεραν οι συνεργοί των τρομοκρατών", δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.

"Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό που συνέβη σήμερα (...). Δεν θα ανεχθούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό", συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 στο οποίο επέβαιναν δύο πιλότοι καταρρίφθηκε σήμερα από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, το αεροσκάφος χτυπήθηκε στη Συρία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία και συνετρίβη τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος. Η Άγκυρα δηλώνει πως το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

"Βέβαια, θα αναλύσουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί. Και αυτό το τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις", προειδοποίησε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το αεροσκάφος και οι ρώσοι πιλότοι "δεν απειλούσαν καθόλου την Τουρκία" εφόσον "εκπλήρωναν την κύρια αποστολή τους" χτυπώντας ομάδες μαχητών που αποτελούνται κυρίως από ρώσους πολίτες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.

'Είχαμε πάντα με την Τουρκία καλές σχέσεις γειτονίας αλλά ακόμη περισσότερο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη αυτό που συνέβη σήμερα. Σίγουρα όχι εμείς", είπε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του που η Άγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αντί να συζητήσει το θέμα αυτό απευθείας με τη Μόσχα.

"Υπογράψαμε με τους Αμερικανούς μια συμφωνία για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία αποτελεί τμήμα εκείνων που υποτίθεται ότι μάχονται κατά της τρομοκρατίας στον αμερικανικό συνασπισμό", υπενθύμισε ο Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η συμφωνία αυτή αφορά την Άγκυρα.

Νεκροί ή ζωντανοί οι πιλότοι;

Ανατροπή στα δεδομένα που ήταν γνωστά τις τελευταίες ώρες έφερε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο οι δύο Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία «εργάζεται» προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωσή τους. Ο ισχυρισμός του δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, έρχεται πάντως σε αντίθεση με την μετάδοση βίντεο που έδειχνε νεκρούς τους πιλότους,

Η ρωσική πλευρά πάντως επιμένει ότι ο ένας από τους πιλότους σκοτώθηκε από πυρά στο έδαφος αφού χρησιμοποίησε πρώτα με επιτυχία το εκτινασσόμενο κάθισμά του.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν' απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Αποστάσεις από ΗΠΑ

Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Επιβεβαίωσε ωστόσο τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι οι Τούρκοι πιλότοι είχαν προειδοποιήσει περί τις 10 φορές τους Ρώσους πριν προβούν στην κατάρριψη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνάντησής του με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η Τουρκία άσκησε το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.

Ομπάμα-Ολάντ: Οχι στην κλιμάκωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

«Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής» επέμεινε και ο Ολάντ.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

ΝΑΤΟ: «Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης»

«Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης» συνέστησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Την πάγια θέση της ότι ήταν δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εθνικό εναέριο χώρο της επανέλαβε η Αγκυρα ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως ο γγ του οργανισμού ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά να μην επαναληφθεί ανάλογο δυσάρεστο συμβάν στο μέλλον.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews