Οργή καθώς η Ισπανία επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία τον ανεφοδιασμό, ενώ επιστρέφουν στο Χαλέπι για βομβαρδισμούς

Η Ισπανία αντιμετωπίζει επικρίσεις επειδή φέρεται να ετοιμάζεται να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων καθ 'οδόν προς την ενίσχυση της εκστρατείας βομβαρδισμών κατά της Συρίας, στο πολιορκημένο Χαλέπι. Τα πολεμικά πλοία με επικεφαλής τον αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" αναμένεται να λάβουν καύσιμα και προμήθειες στο ισπανικό λιμάνι της Θέουτα, αφού περάσουν μέσα από τα Στενά του Γιβραλτάρ, την Τετάρτη το πρωί.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο ισπανικά σκάφη, η φρεγάτα Almirante Juan de Borbón και το πλοίο Cantabria, ακολουθούσαν τα πολεμικά πλοία καθώς περνούσαν μέσα από διεθνή ύδατα, και ότι ο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ", μαζί με άλλα ρωσικά πλοία και υποβρύχια, θα καταπλεύσουν στη Θέουτα για ανεφοδιασμό μετά από 10 ημέρες στη θάλασσα. Αργά το βράδυ της Τρίτης, η El País ανέφερε ότι το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναθεωρούσε την άδεια έκδοσης στάσης του ρωσικού στολίσκου στη Θέουτα.

Την περασμένη εβδομάδα τα πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού παρακολουθούσαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία που μετακινούνταν μέσω της Μάγχης. Τα σκάφη παρακολουθούνταν από το ναυτικό καθώς περνούσαν μέσα από τα Στενά του Ντόβερ.

Ο θύλακας της Θέουτα βρίσκεται στην άκρη της βόρειας ακτής της Αφρικής, στα Στενά του Γιβραλτάρ από την ηπειρωτική Ισπανία, και συνορεύει με το Μαρόκο, το οποίο επίσης διεκδικεί εδάφη στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η Θέουτα είναι μέρος της ΕΕ, το καθεστώς του ΝΑΤΟ είναι ασαφές και από το 2011 τουλάχιστον 60 ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ελλιμενιστεί εκεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Τρίτη ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Συρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση αμάχων. "Ανησυχούμε και έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την πιθανή χρήση αυτής της ομάδας μάχης για να ενταθούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων στο Χαλέπι" είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι "εξαρτάται από το κάθε έθνος να αποφασίσει αν τα σκάφη αυτά μπορούν να προμηθεύονται και ανεφοδιάζονται σε διαφορετικά λιμάνια κατά μήκος της διαδρομής προς την ανατολική Μεσόγειο".

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κίνηση της οκταμελούς ομάδας μάχης από τη βόρεια Ρωσία καθ 'οδόν προς την ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αξιωματούχοι της συμμαχίας φοβούνται ότι θα ξεκινήσουν βομβαρδισμούς για να πλήξουν τη βορειοδυτική Συρία στις αρχές Νοεμβρίου. "Η ομάδα μάχης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντείνει την ικανότητα της Ρωσίας να λάβει μέρος στον πόλεμο στη Συρία και τη διεξαγωγή ακόμη περισσότερων αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Χαλεπίου", είπε ο Στόλτενμπεργκ. Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν εκπρόσωπος της ΕΕ για τις συνομιλίες για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε την απόφαση της Ισπανίας να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό "σκανδαλώδη".

Η ναυτική ομάδα αποτελείται από το μόνο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ", καθώς και από ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό, δύο αντι-υποβρύχια πολεμικά πλοία και τέσσερα σκάφη υποστήριξης, πιθανόν συνοδευόμενα από υποβρύχια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Η ναυτική δύναμη, ένα σπάνιο θέαμα μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρει δεκάδες βομβαρδιστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και αναμένεται να ενταχθεί περίπου στα 10 ακόμα ρωσικά σκάφη που βρίσκονται ήδη στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρωσία ήταν στο πλαίσιο του δικαιώματός της να κινεί πλοία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η ανάπτυξη είναι μια επίδειξη της ρωσικής δύναμης, καθώς λίγες χώρες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν μια ομάδα με αεροπλανοφόρα τόσο μακριά από την πατρίδα τους - αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό στην Ισπανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε στην Telegraph ότι τα αιτήματα του ρωσικού ναυτικού εξετάζονται κατά περίπτωση. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα: "Ρωσικά σκάφη του ναυτικού κάνουν αιτήματα στα ισπανικά λιμάνια εδώ και χρόνια". Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: "Η πρόσβαση σε ισπανικούς λιμένες είναι ένα θέμα για τις ισπανικές αρχές. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες προς την ισπανική κυβέρνηση για τη φιλοξενία της στο ρωσικό ναυτικό, ενώ ανησυχούμε για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας. "Είμαστε σαφείς, ότι η σχέση της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι ως συνήθως".

Το ρωσικό πέρασμα την περασμένη εβδομάδα μέσω της Μάγχης ήρθε μετά την καταδίκη της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι της επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Συρία, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από "αηδιαστικές θηριωδίες" για την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο επίσημος εκπρόσωπος της Μέι απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι ήταν ένα σημάδι αδυναμίας το γεγονός ότι η Ρωσία αισθάνθηκε ικανή να στείλει τα πλοία της μέσω της Μάγχης.

Ο υπουργός Άμυνα της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ο Βόρειςο Στόλος με επικεφαλής το "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" θα ενταχθεί σε μια ειδική ομάδα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε σε μια συνάντηση του συμβουλίου άμυνας ότι το σχέδιο ήταν να ενισχύσουν "τις ικανότητες μάχης" του Μεσογειακού στόλου. Μια δήλωση του στόλου στον οργανισμό στις 15 Οκτωβρίου ανέφερε ότι η ομάδα αποτελούνταν επίσης από το καταδρομικό "Πιοτρ Βελικι", το ανθυποβρυχιακό πλοίο "Σεβερόμορσκ", το αντιτορπιλικό "Αντιναύαρχος Κουλάκοφ" και άλλα σκάφη υποστήριξης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα