Ώρα μηδέν για την Καταλονία - σε αναστολή της αυτονομίας της προχωράει η Μαδρίτη

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση με την Καταλονία και για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 συγκάλεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τη νέα ασαφή απάντηση του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν.


"Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας" στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό

συμβούλιο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Mendez de Vigo είπε ότι: "Ελλείψει απάντησης με τα στοιχεία που είχαμε ζητήσει, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό και προχωράει στην εφαρμογή του άρθρου 155".

Με ανακήρυξη ανεξαρτησίας απείλησε ο Πουτζδεμόν

Βουλή της Καταλονίας θα προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εάν δεν γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών", ήταν η απάντηση που έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας από την ισπανική κυβέρνηση.

"Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου", αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Για ακόμα μια φορά ο Πουτζδεμόν δεν ξεκαθάρισε εάν προχωρά επίσημα σε κήρυξη ανεξαρτησίας πετώντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην ισπανική κυβέρνηση.

Τα σενάρια

Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα, έπειτα από συζήτηση στη Γερουσία.

Ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας. Επίσης μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας της και να αντικαταστήσει τους αυτονομιστές ηγέτες.

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι αν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155, θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της. Όμως ποιος θα την αναγνωρίσει; Προς το παρόν η Καταλονία δεν έχει σημαντικούς συμμάχους στη διεθνή σκηνή.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα