Όπου πάει το ΔΝΤ φέρνει τον θάνατο

Η επιμονή της Tρόικας για τη λήψη και νέων δημοσιονομικών μέτρων και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012 αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα και αναδεικνύουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης για την αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι καταστροφικές συνέπειες της συνταγής ακραίας λιτότητας στην αγορά, η οποία έχει νεκρώσει λόγω της δραστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και

της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στις χώρες όπου εφαρμόζεται η πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μειώνεται και το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, σε όποια γωνιά του πλανήτη πέρασε το ΔΝΤ επέφερε σοβαρά πλήγματα στις δομές υγείας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα προνοιακά προγράμματα, με συνέπεια να αυξηθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες όπως η φυματίωση αλλά και οι αυτοκτονίες. Είναι γεγονός ότι η καταστροφική συνταγή της ύφεσης δεν φτωχαίνει μόνο και εξαθλιώνει την κοινωνία, δεν νεκρώνει μόνο την αγορά, αλλά, δυστυχώς, αφαιρεί και ανθρώπινες ζωές. Κυριολεκτικά σκοτώνει αυτούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Πρώτος ανέδειξε το θέμα το 2008 σε μεταπτυχιακή, διδακτορική εργασία του ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Γιέιλ (Yale), Σαντζέι Μπασού, σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τους Ντέιβιντ Στάκλερ και Λόρενς Κινγκ, πυροδοτώντας τότε αντιδράσεις εναντίον του, ειδικά από εκπροσώπους του ΔΝΤ.

«Θέρισε» η φυματίωση

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Plos», γινόταν συγκριτική μελέτη σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ κατά τα έτη 1991-2002 από την οποία φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων χωρίς να έχουν μπει σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Μάλιστα, για κάθε χρόνο επιπλέον παραμονής στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από φυματίωση αυξάνονταν κατά 4,1%!

Ο Αμερικανός καθηγητής Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, Χάουαρντ Γουέιτζγκιν, δήλωσε εξάλλου πέρσι ότι «αν εξετάσουμε τα συστήματα υγείας στα σοβιετικά κράτη, πριν από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν μεν διεφθαρμένα, αλλά εξασφάλιζαν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Μετά το 1989 όλα αυτά γκρεμίστηκαν. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια το προσδόκιμο ζωής σε αυτές τις χώρες έπεσε κατά 6 ή 7 χρόνια», αναφέρει ο καθηγητής, επιβεβαιώνοντας τα αποτέλεσμα της μελέτης των τριών μεταπτυχιακών φοιτητών.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης; Επειδή σταμάτησαν οι εκτενείς εμβολιασμοί, μειώθηκαν οι γιατροί, βρέθηκαν άνθρωποι να ζουν στο δρόμο κάτω από άθλιες συνθήκες και οι περισσότεροι δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεν ήταν, όμως, μόνο στις χώρες της Α

Keywords
Τυχαία Θέματα