Το «φιλέτο» της Πάτρας στα κάρβουνα…

Εμπρηστές πίσω από τις φλόγες που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα στην Πάτρα

Εμπρησμό με στόχο την εκμετάλλευση περιοχής-φιλέτο στην Πάτρα βλέπουν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής πίσω από το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες στον οικισμό Σελλά και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Το σημείο στο οποίο άναψε η πρώτη εστία τα ξημερώματα είναι ένα από τα ομορφότερα στην Αχαΐα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για πλουσίους που έφτιαξαν εκεί βίλες μετατρέποντας την περιοχή σε… αναβαθμισμένο προάστιο της Πάτρας.

Μαρτυρίες

κατοίκων αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο παρελθόν είχαν εκδηλωθεί ξανά ύποπτες πυρκαγιές που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ίδιων δεν πήραν έκταση.

Επίσημα, πάντως, η Πυροσβεστική αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επισημαίνοντας ότι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στα Αργυρά με αποτέλεσμα να κινούνται πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους με τον κίνδυνο του ανθρώπινου λάθους να είναι αυξημένος.

Για κάποιους κατοίκους, όμως, το πανηγύρι ίσως λειτούργησε παραπλανητικά, καθώς οι πιθανοί εμπρηστές γνώριζαν ότι μπορούν να δράσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφού όλος ο κόσμος της περιοχής βρισκόταν στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην τυλίξουν οι φλόγες τα σπίτια.

Η φωτιά άναψε στις 2.45 τα ξημερώματα σε σημείο ανάμεσα στους οικισμούς Σελλά και Αργυρά και λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν ακόμα και τα 9 μποφόρ εξαπλώθηκε γρήγορα στα γύρω χωριά.

Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι των χωριών Άνω και Κάτω Καστρίτσι και του Πλατάνου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους όταν είδαν τη φωτιά να γλείφει τις αυλές των σπιτιών.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν, και οι οικισμοί Αργυρά, Σελλά και Δρεπάνου. Από νωρίς το πρωί οι τοπικοί φορείς κήρυξαν τις περιοχές αυτές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ναύλωσαν πούλμαν για την απομάκρυνση των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Παρά τις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών, του στρατού, των εθελοντών και των κατοίκων, στάχτη έγιναν στο Καστρίτσι και στον Πλάτανο αποθήκες, στάνες με ζώα, αυλές σπιτιών και περίπου 8.000 στρέμματα δάσους.

«Κάναμε από νωρίς το πρωί ό,τι μπορούσαμε για να εκκενωθούν γρήγορα οι οικισμοί που κινδύνεψαν άμεσα. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία με τη γρήγορη αντίδρασή τους έσωσαν κυριολεκτικά τα σπίτια στον Πλάτανο και το Καστρίτσι. Δεν ξέρουμε ακόμα τι προκάλεσε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Πάτρας, Γιάννης Δημαράς.

Σε κοντινό σημείο από το μέτωπο βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο σκέπασαν για αρκετές ώρες οι καπνοί δημιουργώντας προβλήματα στους ασθενείς που ευτυχώς ξεπεράστηκαν.

Επιφυλακή και συναγερμός στην πυροσβεστική, ο Δένδιας στο κέντρο επιχειρήσεων

Στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής σήμανε συναγ

Keywords
Τυχαία Θέματα