Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο: Χωρίς Ρώσους και με πολλά οικονομικά προβλήματα

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία του αθλητισμού που η ομάδα στίβου της απαγορεύεται να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω των παραβάσεων στο ντόπινγκ, σε μια πρωτοφανή απόφαση που θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης. Η Διεθνής Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αθλητές στίβου της Ρωσίας δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του

Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο, αφού η Μόσχα δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το καθεστώς ελέγχου του ντόπινγκ της θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι αθλητές της είναι "καθαροί".

Η IAAF απαγόρευσε τους ρώσους αθλητές από τον διεθνή διαγωνισμό το Νοέμβριο, όταν μια έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) αποκάλυψε εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές της χώρας και συγκαλύψεις από τους αθλητικούς αξιωματούχους. Ο Wada μπλόκαρε επίσης τον ρωσικό οργανισμό αντι-ντόπινγκ από την εκτέλεση των εποπτικών καθηκόντων του.

Το συμβούλιο της IAAF, υπό την προεδρία του προέδρου του Σεμπάστιαν Κόε, έλαβε την απόφασή του μετά από συστάσεις μιας ομάδας εργασίας πέντε ατόμων, με επικεφαλής τον Νορβηγό Ρουν Άντερσεν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Κόες είπε ότι "οι ρώσοι αθλητές δεν μπορούσαν να επιστρέψουν αξιόπιστα στον διεθνή ανταγωνισμό χωρίς να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των ανταγωνιστών τους". Ωστόσο, η IAAF δημιούργησε ένα "παραθυράκι" για κάποιους ρωσικές αθλητές ώστε να συμμετάσχουν στο Ρίο, συμφωνώντας ότι μπορεί να επιτραπεί σε "μεμονωμένους αθλητές που μπορούν σαφώς και πειστικά να δείξουν ότι δεν πάσχουν από το ρωσικό σύστημα".

Ο Άντερσεν το χαρακτήρισε "μικρό παράθυρο" που αφορά εκείνους τους καθαρούς αθλητές οι οποίοι θα μπορούσαν να δείξουν ότι είχαν εκπαιδευτεί και ελεγχθεί έξω από τη Ρωσία. Αλλά είπε επίσης ότι η ειδική ομάδα του είχε διαπιστώσει ότι η "βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της ανοχής στο ντόπινγκ δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά μέχρι σήμερα".

Η ρωσική κυβέρνηση έγινε έξαλλη με τους ισχυρισμούς για το ντόπινγκ, θεωρώντας το σκάνδαλο ως μέρος μιας δυτικής εκστρατείας εναντίον της χώρας. Το υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας είπε ότι ήταν "εξαιρετικά απογοητευμένο" από την απόφαση της IAAF και θα ασκήσει έφεση στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα που απέκλεισε την χώρα του. "Αν κάποιος προσπαθεί να πολιτικοποιήσει αυτό το γεγονός, είναι ένα μεγάλο λάθος", είπε ο Πούτιν σε μια επιχειρηματική διάσκεψη πριν από την απόφαση της IAAF. Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου από Ρώσους δημοσιογράφους αν η απαγόρευση της IAAF είχε πολιτικό χαρακτήρα, ο Κόε δήλωσε: "Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Η πολιτική δεν έχει καμία σχέση".

Η ΔΟΕ, η οποία έχει απόλυτη εξουσία στους Αγώνες, έχει οριστεί να εκφράσει την άποψή της σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Ρίο την Τρίτη. Η Ιρίνα Ροντνινα, πρώην Ολυμπιονίκης σκέιτερ και ρωσίδα βουλευτής, έγραψε: "Δεν έχουν ακόμα χαθεί όλα, υπάρχει ελπίδα. Παίζουν με τα νεύρα μας για να δούμε πώς θα το πάρουμε". Η Έλενα Ισινμπάγιεβα, δύο φορές χρυσή νικήτρια στο άλμα επί κοντώ, η οποία δεν ήταν μεταξύ εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και άλλοι αθλητές αναμένεται να κάνουν το ίδιο.

Ο Βιτάλι Μούτκο, υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, κάλεσε νωρίτερα τον Κόε να άρει την αρχική απαγόρευση και δήλωσε ότι η Μόσχα είχε "κάνει ό,τι ζήτησε η ανεξάρτητη επιτροπή της IAAF από εμάς, προκειμένου να αποκατασταθεί" η θέση της στους Αγώνες. Αλλά το αίτημά του ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα καταστροφικά ευρήματα που δημοσίευσε η Wada αυτή την εβδομάδα, που έδειξε ότι, ακόμη και μετά την απαγόρευση της IAAF το Νοέμβριο, συνεχίστηκε ευρέως η μη συμμόρφωση με τους κανόνες για το ντόπινγκ από τους ρώσους αθλητές. Η έκθεση της Wada παρουσίαζε λεπτομερώς επεισόδια κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, στα οποία οι ρώσοι αθλητές προσπάθησαν να δωροδοκήσουν ή να αποφύγουν ελεγκτές του ντόπινγκ, ενώ ένοπλοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) είχαν απειλήσει διεθνείς ελεγκτές αντιντόπινγκ με απέλαση.

Ο Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, πρώην επικεφαλής της Rusada, είπε στους New York Times τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία συστηματικά εξαπατούσε τις έρευνες ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι του 2014 με τη βοήθεια της FSB, διαδόχου της KGB. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το ντόπινγκ δεν ήταν απλά ένα ρωσικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο. "Εμείς ποτέ δεν υποστηρίξαμε τυχόν παραβιάσεις στον τομέα του αθλητισμού σε επίπεδο κράτους και δεν θα το κάνουμε ποτέ", είπε. Ο Κόε πιέζεται να πάρει μια σκληρή στάση απέναντι στο ρωσικό ντόπινγκ, έπειτα από ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι μπορεί να παραπλάνησε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν είπε στους βουλευτές ότι δεν είχε γνώση για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που σχετίζονται με το ντόπινγκ στη Ρωσία.

Το BBC ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Κόε είχε στείλει ένα email που περιείχε στοιχεία που αναφέρονται λεπτομερώς σε ισχυρισμούς περί διαφθοράς, εκβιασμών και δωροδοκίας από Ρώσους αθλητές που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Εξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αλλά ήταν προηγουμένως μέλος του Συμβουλίου της IAAF και αντιπρόεδρος. Η IAAF δήλωσε ότι ο Κόε δεν είχε διαβάσει τα στοιχεία, καθώς έκρινε ότι δεν χρειάζεται να το πράξει, προσθέτοντας ότι αντ' αυτού έστειλε το υλικό στην "επιτροπή δεοντολογίας, της οποίας η αποστολή είναι να διερευνήσει τα ζητήματα αυτά και στη συνέχεια να τα κρίνει".

Το Ρίο σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης

Την Παρασκευή, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναζητήσει ομοσπονδιακά κονδύλια για να καλύψει το κενό στα οικονομικά της. Ο πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει την χρηματοδότηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα οικονομικά του Ρίο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης της Βραζιλίας και της εξάρτησής της από την βιομηχανία πετρελαίου, η οποία έχει πληγεί από τις χαμηλές τιμές και το σκάνδαλο στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Η κρατική χρηματοδότηση μερικών έργων που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η επέκταση του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης, έχουν καθυστερήσει. "Η κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης αποφασίστηκε ενόψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, που την εμποδίζει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την υλοποίηση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίου το 2016, δήλωσε η πολιτειακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρά την υπόσχεση του Τεμέρ να εξασφαλίσει τα οικονομικά, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα πρότυπα ασφαλείας δεν θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. "Η απόφαση να περικόψουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ασφάλεια εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο δεν είναι μόνο συγκλονιστική αλλά απίστευτα ανησυχητική, δεδομένου ιδίως τις απολύτως κακές επιδόσεις του Ρίο όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες και τις δολοφονίες αστυνομικών", δήλωσε ο Ατίλα Ρόκε, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία. "Αυτό που το Ρίο χρειάζεται δεν είναι λιγότερες αλλά περισσότερες επενδύσεις για την εξασφάλιση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την πολιτεία θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες για να αποτρέψουν το είδος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται εδώ και χρόνια".

next.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα