Ολοκληρώθηκε η άσκηση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, εν μέσω εντάσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ολοκλήρωσαν τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις, πετώντας μερικά από τα πιο ισχυρά πολεμικά αεροπλάνα τους σε ασκήσεις βομβαρδισμού, σε μια επίδειξη δύναμης δύο ημέρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία.

Δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-1B και τέσσερα αεροσκάφη F-35 stealth

μαχητικά από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ναυτικό Σώμα ένωσαν τις δυνάμεις τους με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 της Νότιας Κορέας, σε ασκήσεις βομβαρδισμού με αληθινά πυρά πάνω από μία στρατιωτική περιοχή της ανατολικής Νότιας Κορέας.
Στην πορεία συνάντησης με τις αεροπορικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας, τα αμερικανικά αεροπλάνα πέταξαν μαζί με δύο F-15 από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Ιαπωνίας πάνω από τα νερά κοντά στο νοτιοδυτικό ιαπωνικό νησί Κιούσου, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός. "Αυτή η πολύπλοκη αποστολή αποδεικνύει σαφώς την αλληλεγγύη μας στους συμμάχους μας και υπογραμμίζει τη διεύρυνση της συνεργασίας για την υπεράσπιση αυτής της κοινής περιφερειακής απειλής", δήλωσε ο στρατηγός Terrence J. O'Shaughnessy, διοικητής των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα. Τα νοτιοκορεατικά F-15 διεξήγαγαν παρόμοια βομβαρδιστική πτήση στην ίδια περιοχή την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-12 από τη Βόρεια Κορέα, που πέταξε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό μετά από μια πτήση σχεδόν 1.700 μιλίων.

Η δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Τρίτη σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας πύραυλος από τη χώρα πετά πάνω από μία άλλη χώρα. Ο Κιμ Γιονγ-ουν δήλωσε την Τετάρτη ότι η δοκιμή θα μπορούσε να είναι το "άνοιγμα της αυλαίας" για περισσότερες τέτοιες δοκιμές στον Ειρηνικό. Η δοκιμή πυραύλων συγκλόνισε μια περιοχή που όλο και περισσότερο προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, για τις ταχύτατες προόδους της Βόρειας Κορέας στα πυρηνικά και τον ολοένα και πιο τολμηρό τρόπο επίδειξης τους. Ο Κιμ δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών πριν αποφασίσει αν θα διεξαγάγει περισσότερες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και των υδάτων γύρω από το Γκουάμ, μια αμερικανική επικράτεια που φιλοξενεί τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Andersen, από την οποία απογειώθηκαν τα βομβαρδιστικά B-1B Lancer που συμμετείχαν στις ασκήσεις της Πέμπτης. Τα αεροσκάφη F-35 πέταξαν από την αμερικανική βάση στο Ιβακούνι της Ιαπωνίας.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Κιμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν αυτό που έναν σχεδιασμένο έλεγχο πυραυλικής άμυνας, εξουδετερώνοντας έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς από τις ακτές της Χαβάης. Επίσης, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι "οι συνομιλίες δεν είναι η απάντηση" στην επίλυση του παρατεταμένου προβλήματος των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Αλλά ώρες αργότερα, όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεμείνει από διπλωματικές λύσεις με τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Jim Mattis, απάντησε "όχι".

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 11 ημερών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, με την ονομασία Ulchi-Freedom Guardian, που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Αμερικής και της Νότιας Κορέας, παρόλο που οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω προσομοιώσεων υπολογιστών.
Κάθε φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες κοινές ασκήσεις, η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τη Νότια και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προετοιμάζονται για εισβολή και συχνά διεξάγει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα