Ολλανδικές εκλογές με ελληνικό άρωμα

Μπορεί οι Ολλανδοί να ψηφίζουν σήμερα, αλλά οι Έλληνες έχουν στοιχειώσει τις κάλπες τους…  Στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ποια ερώτηση νομίζετε ότι τέθηκε πρώτη από έναν πολίτη; «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για μένα;». Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Μαρκ Ρούτε απάντησε: «είναι σημαντικό η Ελλάδα

να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα [..] Πρέπει να είμαστε αυστηροί με τη Νότια Ευρώπη. Είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνουν στην ευρωζώνη, διότι η Ολλανδία χρειάζεται ένα ισχυρό ευρώ. Είναι όμως ενοχλητικό τα χρήματά μας να στέλνονται σε χώρες του Νότου. Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε».

Όσο για τον επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς, είπε: «η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν καλύτερο για εκείνη να το εγκαταλείψει. Τότε μπορεί η χώρα να ανακτήσει πάλι την ανταγωνιστικότητά της». Και κατέληξε: «οι Έλληνες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ευρώ και έτσι δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα δισεκατομμύρια που τους έχουμε δανείσει».

Την πρώτη θέση πάντως διεκδικούν ο Μαρκ Ρούτε και ο επικεφαλής των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσομ. Ο Ρούτε διακηρύττει την έξοδο από την κρίση μέσω της λιτότητας και αρνείται κάθε επιπλέον πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.  Ο Σάμσομ ζητά χρόνο για να μειώσει η Ολλανδία το έλλειμμά της κάτω από το 3% και προκρίνει την τόνωση της ανάπτυξης. Υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται  παράταση χρόνου.

Συνολικά, 21 κόμματα θέτουν υποψηφιότητα. Εκτιμάται ότι θα μπουν στη Βουλή τα 11, ενώ ένας στους τρεις Ολλανδούς ψηφοφόρους αναμένεται να ψηφίσει υπέρ κάποιου αντιευρωπαϊκού κόμματος. Γεγονός που δεν αποτελεί κι έκπληξη, αφού η χώρα έχει χάσει προ πολλού την φιλοευρωπαϊκή φήμη της.

Τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε και οι Εργατικοί του Ντίεντερικ Σάμσον κερδίζουν από 35 έδρες, σε σύνολο 150 του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα