Ολλανδία: Υπέρ …της Ρωσίας το δημοψήφισμα, δείχνουν τα exit polls

20:15 6/4/2016 - Πηγή: Antinews

Οι ολλανδοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για το μπλοκ. Το ολλανδικό εκλογικό σώμα καλείται είτε να υποστηρίξει είτε να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, μία συμφωνία που εντείνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς

με την πρώην σοβιετική δημοκρατία και έχει ήδη επικυρωθεί από 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το δημοψήφισμα είναι μη δεσμευτικό και δεν μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την συμφωνία, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι μια απόρριψη από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους θα αποτελούσε μια νίκη για τη Ρωσία, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να εκτροχιάσει τη συμφωνία. Ένα "όχι" θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το ευρωσκεπτικιστικό κλίμα σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο που στις 23 Ιουνίου διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή του στην ΕΕ.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μικρή πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων θα απορρίψει τη συμφωνία, εν μέρει λόγω της ευρύτερης δυσαρέσκειας με την ΕΕ. Το δημοψήφισμα θα κριθεί έγκυρο μόνο εάν η προσέλευση φτάσει το ελάχιστο όριο του 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στην περίπτωση αυτή, το κοινοβούλιο έχει υποσχεθεί να σεβαστεί το αποτέλεσμα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη συμφωνία με την Ουκρανία. "Είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας και της Ευρώπης να έχει σταθερότητα" στα σύνορα της ΕΕ, είπε, καθώς ψήφιζε στη Χάγη. Τα αποτελέσματα από το πρώτο exit poll θα δημοσιευθούν όταν τελειώσει η ψηφοφορία, στις 21:00 τοπική ώρα.

Η συμφωνία με την Ουκρανία αφαιρεί τους δασμούς εξαγωγών μεταξύ Κιέβου και ΕΕ και δίνει μια ώθηση στην εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας, καθώς το εμπόριο με τη Ρωσία έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της βίαιης σύγκρουσης μεταξύ των δύο στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας το 2014, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις και την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία. Οι αλλαγές θα απαιτήσουν νέες διαπραγματεύσεις και επικύρωση και από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ, και θα δώσουν στη Ρωσία ένα άνοιγμα για να την απομακρύνει από τη συμφωνία. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η πιο πιθανή επιλογή είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία προσωρινά, αν και αυτό θα καθιστούσε ευκολότερο για τις άλλες κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από τη συμφωνία.

Το ολλανδικό δημοψήφισμα είναι το πρώτο στο πλαίσιο ενός νέου εσωτερικού νόμου που επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν μια μη δεσμευτική ψηφοφορία για κάποιες νομοθεσίες και συνθήκες που έχουν ήδη περάσει από το κοινοβούλιο. Πυροδοτήθηκε από ένα online αίτημα που ξεκίνησαν ευρωσκεπτικιστές ακτιβιστές και ένα αντικαθεστωτικό blog, το GeenStijl, που υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις της ΕΕ.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα