Ολική επαναφορά!

Επιστροφή στη δύσκολη πραγματικότητα για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος, μετά το ταξίδι σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν καλείται από σήμερα να βρει μια σειρά από λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Ασφαλώς κανείς δεν είπε ότι επειδή οι Κινέζοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επενδύσουν λύθηκαν ως δια μαγείας τα οικονομικά προβλήματα. Άλλο οι προθέσεις κι άλλο η υλοποίηση αυτών. Άλλωστε, από σχέδια έχουμε χορτάσει, θυμηθείτε μόνο τα αραβικά κεφάλαια που θα έκαναν την Ελλάδα

παράδεισο επί Παπανδρέου.

Τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει μια καλή διάθεση από μεγάλους ξένους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, κι αυτό γεννά κάποια αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν μπροστά τους ένα βουνό και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης ούτε μέσα στο καλοκαίρι.

Κατ’ αρχάς μεγάλο βουνό που πρέπει να περαστεί είναι το νέο φορολογικό για τα ακίνητα. Η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναβλήθηκε ακριβώς γιατί δεν είναι έτοιμα τα κόμματα να καταθέσουν ενιαία πρόταση. Τόσο για τις αντικειμενικές αξίες όσο και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από το 2014. Θα πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα επηρεάσει όλους τους Έλληνες και υπάρχουν πολύ δύσκολες εξισώσεις που πρέπει να λυθούν. Από τη μια να μαζευτούν 3,1 δις ευρώ κι από την άλλη να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη με αφορολόγητα, χαμηλούς συντελεστές, φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες κ.λπ. Μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου το αργότερο το θέμα πρέπει να έχει λυθεί.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με τη συνέχιση της επίτευξης πλεονασμάτων ώστε να μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει το 2014 έξοδο στις αγορές, επιστροφή της ανάπτυξης και φυσικά μια ακόμη ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με κούρεμα που θα δώσει την τελική ανάσα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει χαλάρωση στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με την είσπραξη φόρων αν και έγινε το πρώτο φάουλ με το να μην ανοίξει το TAXIS σήμερα, όπως είχε αποφασιστεί, επειδή δεν ήταν έτοιμο το σύστημα. Τέτοιες καθυστερήσεις δε χωράνε.

Τα άλλα θέματα που προβληματίζουν τον πρωθυπουργό είναι αμιγώς πολιτικο-κοινωνικά. Τα νέα επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή και η κουβέντα που γίνεται για τον περιορισμό της μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Η είδηση ότι Χρυσαυγίτης βουλευτής πήγε με όπλο να μπει στο κοινοβούλιο και η πρόταση Πιπιλή για απαγόρευση της οπλοφορίας μέσα στη Βουλή (το αυτονόητο δηλαδή, εκτός αν είμαστε μπανανία) βάζει φωτιά στο πολιτικό θερμόμετρο. Οι θεσμικές παρεμβάσεις κατά της δράσης των νεοφασιστών είναι στα μέτρα που καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση. Μαζί με το θέμα αυτό έρχεται και το αγκάθι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση και πρέπει να λυθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν. Πρόκειται για πολιτικό και κυβερνητικό πρόβλημα που δε χωράει άλλες αναβολές αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα τον συνασπισμό.

Τέλος, στα αγκάθια που πρέπει να βγάλει το Μαξίμου είναι και ο γρίφος του ανασχηματισμού ο οποίος φαίνεται να πηγαίνει για τις αρχές Ιουλίου. Η επανεκκίνηση είναι ασφαλώς το απαιτούμενο απ’ όλη την κοινωνία και για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς πρέπει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις ώστε να μην υπάρξει καμιά θερινή ραστώνη που θα κοστίσει στη χώρα.

Καλή, λοιπόν, η ενδοσκόπηση α λα Κίνα, καλός ο Κομφούκιος για ψυχική ηρεμία, όμως, σε συνθήκες πολέμου που είμαστε ακόμη χρειάζεται και λίγος… Σουν Τσου. Η τέχνη του πολέμου είναι για τους πολεμιστές απαραίτητη, ομοίως και για τους πολιτικούς σε κρίσιμες περιόδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα