Η υπομονή κατά τον Κομφούκιο οδηγεί την κυβέρνηση Σαμαρά

Ο μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος έλεγε: «Ακόμη και η μικρή ανυπομονησία μπορεί να εμποδίζει στην πραγματοποίηση των μεγάλων στόχων». Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, αλλά το σίγουρο, είναι ότι το σκηνικό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται, μεγάλη υπομονή, όπως λέει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η υπομονή που κατά τους Κινέζους είναι μεγάλη αρετή, τείνει να καταστεί το προσόν που αναζητά ο Πρωθυπουργός, καθώς πρέπει να κρατήσει

χαμηλούς τόνους. Η ανυπομονησία που χαρακτηρίζει, ορισμένους υπουργούς, πολλούς βουλευτές και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνικής βάσης που στηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση, μπορεί να εμποδίσει την πραγματοποίηση των μεγάλων στόχων.

Δεν είναι όλα συνδεόμενα με την εφαρμογή του μνημονίου. Η κυβέρνηση έχει στόχους για το πώς βλέπει τη χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά χρειάζεται πίστη, ελπίδα και κυρίως υπομονή για να έρθουν τα καλύτερα. Αυτό το εμπέδωσαν καλά όσοι συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό στη μακρινή Κίνα.

Για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι και να μην τορπιλισθεί η προσπάθεια, χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη υπομονή και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη και σε δεύτερο χρόνο από την κοινωνία που δέχεται ένα καταιγισμό θετικών πληροφοριών, αν και η καθημερινότητα τρομάζει για τα μελλούμενα.

Το κλίμα αλλάζει διαρκώς σε όλα τα επίπεδα και κυρίως η Ελλάδα ξανακερδίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χαμένη της αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο. Πολλά τα θετικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, πληθώρα καλών ειδήσεων και η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, εμφανίζεται ως η χώρα που μπορεί να γίνει αυτό που διαρκώς λέει ο Πρωθυπουργός, το απόλυτο success story. Ο στόχος να καταστεί η χώρα μας, μια μοναδική ιστορία επιτυχίας δεν είναι ανέφικτος, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά.

Κυρίως απαιτείται συστράτευση όλων και ενεργοποίηση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αν και παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα με αρκετούς που αδυνατούν να συντονιστούν. Ο Αντ. Σαμαράς με την επιστροφή του από την Κίνα, έχει κατά νου πολλές αλλαγές σε πολλά επίπεδα και θα αρχίσει σιγά-σιγά να συζητά για το σχήμα της κυβέρνησής του μετά το συνέδριο της ΝΔ.

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει, καθώς σε περίπου 40 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο και όπως προσδιόρισε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Ιούλιο.

Με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν αρχές Ιουλίου, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα και από αυτές θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης, η οποία υπό τη νέα της σύνθεση θα οδηγήσει τη χώρα, εκτός απρόοπτου στις ευρωεκλογές του 2014.

Το ζητούμενο, όμως όπως λέει και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς είναι όλο αυτό το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης. Το τάιμινγκ είναι ιδανικό από πολλές πλευρές και εάν υπάρξει, όπως και προβλέπεται, πολιτική σταθερότητα, μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει επί της ουσίας προς το καλύτερο το κλίμα και στην κοινωνία.

Για να αναπτυχθεί πλήρως το κυβερνητικό σχέδιο και να αποδώσει χρειάζεται χρόνος και δεν θα…έρθει το μάννα εξ ουρανού από τη μια μέρα στην άλλη. Όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού έχουν μεσομακροπρόθεσμο στόχο και όχι βραχυπρόθεσμο, αφού όλες οι συμφωνίες θέλουν χρόνο να αποδώσουν και να αρχίσει να ανεβάζει στροφές η μηχανή της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα