Όλες οι μεγάλες «επιτυχίες» του Τσίπρα στο προσφυγικό

Αύριο διεξάγεται μια ακόμα μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας θα επισκεφτεί Χίο και Λέρο για να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών των hotspots.

Μιας και περί προσφυγικού ο λόγος είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις διαπραγματευτικές και διπλωματικές «επιτυχίες» της κυβέρνησης των Τσίπρα - Καμμένου.

Δε θα τις θυμηθούμε όλες. Τις μεγαλύτερες μόνο. Τα μεγάλα σουξέ της μεγάλης αυτής ομάδας των σκληρών διαπραγματευτών του αντιμνημονιακού αγώνα και της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να αγνοούμε την απαράδεκτη στάση των Ευρωπαίων και ιδίως συγκεκριμένων κύκλων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και ανθρώπων.

Επί των ημερών λοιπόν του Τσίπρα αναβάθμισε το ρόλο της η Τουρκία και τις σχέσεις της με τη Γερμανία με αφορμή το προσφυγικό, χωρίς επί της ουσίας να αναλάβει καμία συγκεκριμένη και ελέγξιμη στην πράξη δέσμευση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Αντιθέτως η Ελλάδα αποδέχτηκε στο έδαφός της δημιουργία των hotspots. Δεν συζητάμε καν ότι στη χώρα κατανέμεται δυσανάλογα μεγαλύτερος από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αριθμός προσφύγων.

Δεύτερο, επί των ημερών Τσίπρα η Ελλάδα ουσιαστικά γίνεται αποθήκη ανθρώπων καθώς είτε στο Αιγαίο είτε στην Ειδομένη η Frontex θα διαλέγει ποιοι θα περνάνε και ποιοι όχι για την υπόλοιπη Ευρώπη και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς που θα μένουν πίσω στην Ελλάδα. Μια πρώτη γεύση παίρνουμε με αυτά που γίνονται τώρα που τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα και παρανόμως κάνουν διαλογή προσφύγων με βάση την εθνικότητα, με αποτέλεσμα στην Αττική να γυρνάμε σαν το σκύλο γύρω από την ουρά του για να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Ελληνικό είναι χαρακτηριστικό.

Τρίτο και σημαντικό. Απειληθήκαμε με ένα ακόμα Grexit, αυτή τη φορά από τη Σένγκεν.

Και το κορυφαίο όλων είναι ότι επί των ημερών του Τσίπρα άνοιξαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με αμφισβήτηση ακόμα και των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και σε κάθε περίπτωση με τον σαφή περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Οι αρχικές συζητήσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο άνοιξαν τον δρόμο και που φτάσαμε τώρα;

Φτάσαμε στο σημείο να συζητά σήμερα η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες πρόταση της Κομισιόν που θα επιτρέπει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής χωρίς την έγκριση ενός κράτους μέλους, καθώς και τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή αυτή δύναμη να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες στο έδαφός τους.

Κοινώς υπάρχει ο κίνδυνος στα σύνορά μας με τα Σκόπια και την Τουρκία που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή να επεμβαίνει ακόμα και με τον κίνδυνο πρόκλησης διπλωματικού επεισοδίου, με την Ελλάδα να είναι απλά θεατής των εξελίξεων. Και μιλάμε για δύο χώρες με τις οποίες υπάρχει με την πρώτη το πρόβλημα της επίλυσης του ονόματός της και με τη δεύτερη οι προκλητικές και επεκτατικές της βλέψεις στο Αιγαίο.

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο κύριε Τσίπρα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα