Οι Βρυξέλλες έτοιμες να αποκρούσουν τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο επίτροπος της ΕΕ για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να απορρίψει τα διεθνή σχέδια για τη σκλήρυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, σε ένα σημάδι της αυξανόμενης ρήξης με τις ΗΠΑ για το πώς να αποφευχθεί μια ακόμα οικονομική κρίση. Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν καμία μεταρρύθμιση

που "οδηγεί σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα επωμισθεί ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης". Τα τρέχοντα σχέδια που εξετάζονται από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές χρειάζονται δουλειά σε "ορισμένους τομείς".

Τα σχόλια έρχονται σε μια εποχή αυξανόμενης πίεσης της αγοράς για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση της Deutsche Bank και της Monte dei Paschi. Οι τάσεις υπογραμμίστηκαν και πάλι την Πέμπτη, όταν η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανέστειλε την καταβολή μερίσματος και ανακοίνωσε 9.600 περικοπές θέσεων εργασίας. Την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που ανέφεραν ότι επεξεργαζόταν ένα πακέτο διάσωσης για την Deutsche, η οποία έχει δει τη μετοχή της να πέφτει πάνω από 50 τοις εκατό αυτό το έτος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Monte dei Paschi, η οποία ήρθε τελευταία στα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών, παραιτήθηκε έπειτα από μια διαμάχη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τα προβλήματα στον τομέα έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ενισχυθούν και κατά πόσον τα επιχειρηματικά τους μοντέλα είναι βιώσιμα. Ο Αντρέα Έρνια, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία διεξήγαγε τα stress tests, δήλωσε σε συνέντευξη την Τετάρτη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον τα δημόσια ταμεία "θα μπορούσαν να είναι μέρος των συστατικών" που έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Η προειδοποίηση του Ντομπρόβσκις φέρνει στο προσκήνιο μία διαμάχη που εξελίχθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, έναν από τους παγκόσμιους φορείς για την ανάπτυξη δημοσιονομικών κανόνων. Οι διαφορές έγκεινται στο ότι μερικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελβετίας, για να περιορίσουν τις ελευθερίες των τραπεζών πρέπει να μετρήσουν το βαθμό επικινδυνότητας των επενδύσεων τους, και έτσι να υπολογίσουν το ποσό της απορρόφησης ζημιών κεφαλαίου που χρειάζονται. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το βήμα είναι απαραίτητο για την αποφυγή εκμετάλλευσης του συστήματος από τους εμπορικούς δανειστές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο, υποστήριξαν ότι, λόγω των διατλαντικών διαφορών στην αγορά στεγαστικών δανείων και τους λογιστικούς κανόνες, θα καταλήξουν να είναι ο πρωταρχικός στόχος των μέτρων.

"Οι αναθεωρήσεις της Βασιλείας θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι σε ορισμένους τομείς, οι αγορές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις από ό,τι αλλού", είπε ο Ντομπρόβσκις. "Η εξίσωση του μέσο όρου των συντελεστών στάθμισης κινδύνου σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Θέλουμε μια λύση που να λειτουργεί για την Ευρώπη και δεν θέτει τις τράπεζες μας σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας", είπε.

Οι συνομιλίες της Βασιλείας έχουν γίνει ένα πεδίο μάχης στην ευρύτερη συζήτηση για το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια. Άνθρωποι που εμπλέκονται στις δύο συνεδριάσεις της επιτροπής αυτό το μήνα δήλωσαν ότι η ομάδα έχει "πολωθεί" σε βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Μια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ αφορά τον σχεδιασμό της Βασιλείας να επιβάλει το λεγόμενο τυποποιημένο όριο του κεφαλαίου για τις τράπεζες. Το όριο θα περιορίσει το πόσο χαμηλά οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας θα μπορούσαν να μειωθούν σε σύγκριση με το πώς θα ήταν υπό ένα εναλλακτικό σύστημα για τη μέτρηση του κινδύνου που έχει επινοηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Η πρόθεση του κανόνα είναι να αποτρέψει τις τράπεζες να είναι εξωπραγματικά αισιόδοξες για την ποιότητα των επενδύσεών τους.

Η στάση του Ντομπρόβσκις σηματοδοτεί μια έντονη αλλαγή στη στάση των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών κατά τα έτη αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008-09, όταν οι τράπεζες ωθήθηκαν να έχουν περισσότερα κεφάλαια. Η προτεραιότητα για την Ευρώπη τότε ήταν να ενισχύσει την οικονομική ισχύ των τραπεζών έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μαζικές διασώσεις από φορολογούμενους. Η τόνωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι ένας από τους κύριους τρόπους για να γίνει αυτό, καθώς αναγκάζει τις τράπεζες να λάβουν μέτρα, όπως η δημιουργία ενός "μαξιλαριού" κερδών ή η χρηματοδότηση τους περισσότερο με ίδια κεφάλαια -κάτι το οποίο μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες - αντί του χρέους, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί, διαφορετικά η τράπεζα ωθείται σε χρεοκοπία.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα