Οι βόμβες στο Βόλγκογκραντ και οι υπερβολές των Ολυμπιακών Αγώνων

Όσο πιο περίτεχνα διοργανώνεται μια διεθνής αθλητική εκδήλωση, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να προσελκύσει διαμαρτυρίες και πράξεις τρομοκρατίας, υποστηρίζει ο Simon Jenkins.

Οι εκρήξεις βομβών στη νότια πόλη του Βόλγκογκραντ της Ρωσίας μας υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονες Ολυμπιάδες είναι εθνικιστικές υπερπροσπάθειες καταρχήν και δευτερευόντως αθλητικές εκδηλώσεις. Κάθε νέα Ολυμπιάδα είναι πιο ακριβή και πιο πολιτικοποιημένη από την τελευταία και ως εκ τούτου γίνεται ένας μαγνήτης για τους εχθρούς

του σχετικού κράτους.
Οι χειμερινοί Αγώνες του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι τον Φεβρουάριο έχουν ήδη φτάσει το κόστος του Πεκίνου το 2008. Η μεταμόρφωση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας έχει φτάσει τα 50 δις δολάρια, κάτι που κάνει την λονδρέζικη εξτραβαγκάντζα των 9 δις λιρών να φαίνεται φτηνή. Μία σύμβαση 7,4 δις δολαρίων πήγε σε έναν προσωπικό συνεργάτη του προέδρου. Το κόστος αυτών των ουσιαστικά ασήμαντων γεγονότων θα ντρόπιαζε τον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι είναι μια ξεδιάντροπη προώθηση της Ρωσίας του Πούτιν. Ο ίδιος παρέλαβε την ιερή φλόγα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σα να ήταν ο Ιβάν ο Τρομερός που λάμβανε ένα απομεινάρι του Τιμίου Σταυρού. Έχει αποσταλεί στο βόρειο πόλο και στο διάστημα . Ένα γιγαντιαίο στάδιο κατασκευάζεται μόνο για τις λίγες ώρες των τελετών έναρξης και λήξης.
Ο αθλητικός ελιτισμός, η εξύμνηση του ανθρώπινου σώματος, διαδέχθηκε τη θρησκεία ως το όπιο του λαού στο οποίο αναφέρθηκε ο Μαρξ. Ωστόσο, είναι όλο και περισσότερο συγκεντρώσεις των κυβερνήσεων και των πρακτόρων τους. Και όσο πιο σοβινιστική είναι η παρουσίασή τους, τόσο πιο αναπόφευκτα προσελκύουν σκοτεινές δυνάμεις διαμαρτυρίας και τρομοκρατίας. Το Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, έκανε τους απλούς Βραζιλιάνους να επαναστατήσουν για το φρικτό κόστος. Το Σότσι, κοντά στους εχθρούς της Ρωσίας στον Καύκασο, είναι ένας εύκολος στόχος για όσους αδημονούν να συμμετέχουν στην παρέλαση του Πούτιν.

Οι χώρες με κάποια ευαισθησία θα πρέπει να αποκλιμακώσουν αυτά τα γεγονότα ή να τα μποϊκοτάρουν. Είναι σκηνοθετημένα από διεφθαρμένους διεθνείς αθλητικούς φορείς οι οποίοι γιορτάζουν για τους εαυτούς τους και δεν έχουν καμία μέριμνα για τις πόλεις και τους λαούς που φτωχαίνουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στις ρίζες τους στον αθλητισμό, με τη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και πιο περιορισμένου φάσματος επιστημών, ή να αφήσουν κάθε άθλημα να οργανώνει το δικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο τρόπος του Σότσι είναι τρέλα.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/30/volgograd-bombs-ignoring-olypmic-politics-excesses-sporting-protest-terrorism

Keywords
Τυχαία Θέματα