Οι βόμβες στην Κωνσταντινούπολη αποδεικνύουν την δεινή θέση της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ορκίστηκε να εξαλείψει τους υπεύθυνους των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο ίδιος είναι αυτός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η τρομοκρατία έχει γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της τουρκικής ζωής, σχολιάζει ο Patrick Cockburn.

Οι βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν 155 μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη είναι το τελευταίο επεισόδιο που υπογραμμίζει τη βίαιη αστάθεια της Τουρκίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν για την επίθεση το

Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), με το οποίο το τουρκικό κράτος έχει ανταρτοπόλεμο από το 1984. Αλλά μόλις πριν από μια εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Isis κάλεσε τους οπαδούς του να στοχεύσουν "την ασφάλεια, το στρατιωτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο" στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι είτε ένα παρακλάδι του PKK ή το Isis θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει τις βομβιστικές επιθέσεις στο γήπεδο ποδοσφαίρου είναι ένα μέτρο του προβλήματος στο οποίο βρίσκεται τώρα η Τουρκία. Η αξιοπιστία της αρχικής κατηγορίας της κυβέρνησης στο PKK υπονομεύεται από την τάση της στο παρελθόν να υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι βρίσκονται πίσω από κάθε τρομοκρατική θηριωδία, ανεξάρτητα από τις αποδείξεις. Οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες - 47 σκοτώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο και 57 σε έναν κουρδικό γάμο στην Γκαζιαντέπ τον Αύγουστο- διενεργήθηκαν από το Isis.

Οι βομβιστικές επιθέσεις αναμφισβήτητα θα χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογήσουν την πρότασή του για περισσότερη εξουσία, υπό ένα νέο νομοσχέδιο που μόλις υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο. Στην πράξη, ο Ερντογάν ασκεί ήδη δικτατορικές εξουσίες και η στροφή της Τουρκίας προς το να γίνει ένα αυταρχικό κράτος με τη χρήση αυθαίρετων εξουσιών έχει δρομολογηθεί. Τα τελευταία απομεινάρια των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης έκλεισαν και δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται με το πρόσχημα της καταδίωξης των υπευθύνων για τον αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Ακόμη και πριν από αυτήν την εκκαθάριση, οι περιοχές με Κούρδους στα νοτιοανατολικά ισοπεδώθηκαν.

Ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη παίρνοντας όρκο να εξαλείψει τους υπεύθυνους, αλλά ο ίδιος είναι αυτός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η τρομοκρατία έχει γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της τουρκικής ζωής. Επέλεξε την αντιπαράθεση με τους Κούρδους το περασμένο έτος, προκειμένου να ενισχύσει την εθνικιστική υποστήριξή του στις κάλπες, ενώ η άνοδος του Isis στη Συρία από το 2011 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ανοχή των ακραίων τζιχαντιστών της Τουρκίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Isis είχε ελεύθερη διέλευση σε όλα τα τουρκικά-συριακά σύνορα και οι κλώνοι της αλ-Κάιντα, που δεν διαφέρουν πολύ από το Isis, έλαβαν άφθονες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

Η Τουρκία σήμερα δρέπει τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών Ερντογάν του παρελθόντος, που δημιούργησαν κρίσεις από τις οποίες είπε ότι θα βγει νικητής. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, διότι, και πάλι χάρη στην Ερντογάν, το PKK και το Isis μπορούν να επιχειρούν από ξένα καταφύγια στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αυξήσει την παρούσα περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση του στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία πλησιάζουν στο οχυρό του Isis, στην αλ-Μπαμπ, 25 μίλια από το Χαλέπι. Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πιο εκτεταμένη επίθεση, που φαινομενικά απευθύνεται στην de facto πρωτεύουσα του Isis Ράκα, αλλά στην πραγματικότητα αποσκοπεί στη σύνθλιψη των Κούρδων της Συρίας. Ο Τούρκος ηγέτης έχει μέχρι σήμερα συνδυάσει την εμπόλεμη ρητορική με την πρακτική προσοχή, όσον αφορά τη Συρία και το Ιράκ, αλλά αυτό μπορεί να μην παραμείνει για πάντα έτσι.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα