Οι πλούσιοι της Ιταλίας τα έβαλαν με τον Mario Monti

Από τη πρώτη μέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του ο Mario Monti, προειδοποίησε πως η προσπάθεια απαλλαγής της Ιταλίας από τα τεράστια δανειακά της βάρη, θα σημαίνει πόνο και οδύνη για όλους ανεξαιρέτως τους Ιταλούς.

Κανένας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενα του, μέχρι που άρχισε να βάζει στο στόχαστρο του, τους πολύ πλούσιους.

Από την πρώτη ημέρα, ο τεχνοκράτης  Monti πολεμάει σε πολλαπλά μέτωπα. Προσπάθησε να μειώσει το χρέος,

σε μια χώρα που οδεύει προς κατάρρευση, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες, αναμορφώνοντας την οικονομική νομοθεσία, και «πυροδοτώντας» την αναιμική ανάπτυξη.

Τώρα, έστρεψε τα όπλα του προς την μεριά των ζάπλουτων συμπατριωτών του, που φημίζονται για την φοροδιαφυγή τους.

Πρόκειται για έναν εύκολο στόχο. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αυτοί που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από €20.000, διαθέτουν συνολικά 188.000 πανάκριβα αυτοκίνητα όπως Ferrari, Lamborghini, και Porsche, 518 ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, και 42.000 θαλαμηγούς!

Συνολικά, 15 εκατομμύρια Ιταλοί, ο ένας στους τέσσερις δηλαδή, δηλώνει μηδενικά εισοδήματα. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις, το 1/5 από αυτούς διαθέτει τουλάχιστον τρείς κατοικίες.

Με εντολή του πρωθυπουργού, η φορολογική αστυνομία εξαπέλυσε επιδρομές σε διάφορα παραθαλάσσια θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα, συλλέγοντας αποδείξεις για τη φοροδιαφυγή. Μια μόνο επιδρομή στο θέρετρο σκι της  Cortina, αποκάλυψε 42 εξωτικά αυτοκίνητα, με μέση τιμή του καθενός τα €200.000, να ανήκουν σε άτομα που δηλώνουν λιγότερα από €20.000 τον χρόνο!

Οι ιταλικές εφημερίδες τους χαρακτηρίζουν ως «δήθεν αναξιοπαθούντες», και η κυβέρνηση υπόσχεται να συνεχίσει τους ελέγχους.

Ήδη όμως, η κυβέρνηση του Monti δέχεται επίθεση. Οι εκατομμυριούχοι διαθέτουν μεγάλη πρόσβαση στα ΜΜΕ, και παραπονούνται ότι στοχοποιούνται αδίκως. Μάλιστα, οι σύμμαχοι του μεγιστάνα των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, που και αυτός έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, απειλούν πως θα αποσύρουν την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη, που είναι απαραίτητη για να φέρουν αποτέλεσμα οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως λέει η δημοσκόπος Maria Rossi, «το πρόβλημα είναι ότι όταν ο Monti μιλάει για θυσίες από όλους μας, όλοι νομίζουν πως μιλάει για άλλους… και αυτό ισχύει περισσότερο στους πλούσιους, που στο παρελθόν ξεγλιστρούσαν, και που διαθέτουν τα μέσα για να διαμαρτύρονται».

Πολλοί Ιταλοί μιλάνε για δρακόντεια και άδικα μέτρα. Οι εφοριακοί  όμως, έχουν επιστρατεύσει ειδικά σκυλιά που οσμίζονται τα χαρτονομίσματα στα σύνορα, και καταγράφουν με κάμερες όσα αυτοκίνητα διακινούνται συχνά από και προς την Ελβετία, έτσι ώστε να εντοπίσουν όσους κάνουν ξέπλυμα χρημάτων.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας χαμήλωσε το μέγιστο όριο που επιτρέπεται σε συναλλαγές με μετρητά, από τα €2.500 στα €1.000, πιστεύοντας πως έτσι θα αποτραπεί η φοροδιαφυγή. Οι εταιρίες πιστωτικών καρτών είναι τώρα υποχρεωμένες να αναφέρουν αγορές αξίας πάνω από €3.000. Οι αρχέ

Keywords
Τυχαία Θέματα