Επίκειται νέο γερμανικό σχέδιο (καταστροφής)

Plan B για την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι Γερμανοί και για το λόγο αυτό έρχεται εκτάκτως στην Αθήνα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Το δεξί χέρι της Μέρκελ, αν και η ατζέντα είναι προς το παρών άγνωστη, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κομίζει νέα πρόταση που έχει να κάνει με τη νέα

δανειακή σύμβαση και το ύψος αυτής. Εφόσον δηλαδή κλείσει επιτυχώς το PSI, οι Γερμανοί, σε συνεννόηση με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, πιθανότατα να προτείνουν υψηλότερο δάνειο σε σχέση με τα χρήματα που είχαν αποφασίσει τον Οκτώβριο.

Δηλαδή, τα 130 δις ευρώ που είχε προτείνει η τρόικα να ξεπεράσουν ίσως και τα 150 δις με ένα πακέτο αναπτυξιακής προοπτικής προκειμένου να βγει το ταχύτερο δυνατόν η Ελλάδα από την ύφεση.

Όλα αυτά προϋποθέτουν φυσικά αφενός το κούρεμα να είναι… βαθύ κι αφετέρου να ληφθούν τα πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα που ήδη συζητούνται.

Πιθανότατα ο Βεστερβέλε να καταθέσει πακέτο προτάσεων που θα περιλαμβάνει εκτός από το δούναι και το λαβείν. Δηλαδή να πάρει εξασφαλίσεις από το Λουκά Παπαδήμο ότι θα προχωρήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις στο δημόσιο, το μικρότερο κατά 150.000 υπαλλήλους, κράτος, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων. Θα ζητήσει πιθανότατα εσωτερική υποτίμηση ώστε να καταστεί – όπως πιστεύουν αυτοί- ανταγωνιστική η οικονομία και να έλθουν οι ξένοι επιχειρηματίες να δουλέψουν με ελάχιστο εργατικό κόστος.

Φυσικά, στην κρυφή ατζέντα, αυτή που δεν θα μάθουμε ποτέ, θα είναι και άλλα πολύ πιο σοβαρά θέματα. Όπως π.χ. το βρετανικό δίκαιο, αν θα υπάρξουν εγγυήσεις για τα λεφτά που θα μας δώσουν, να θα υποθηκευτεί ο πλούτος της Ελλάδας για να διασφαλίσουν οι ξένοι τα λεφτά τους.

Διότι όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια, τόσο περισσότερες πρέπει να είναι και οι διασφαλίσεις ότι οι δανειστές θα πάρουν πίσω και με το αζημίωτο τα λεφτά τους.

Ένα θέμα που «καίει» επίσης, είναι αν η task force του κ. Ράιχενμπαχ θα αποκτήσει, εκτός από συμβουλευτικό, και πιο ενεργό ρόλο. Αν δηλαδή θα μπορεί να διατάζει τα υπουργεία και την ελληνική κρατική μηχανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα