Οι Οίκοι Αξιολόγησης αποφασίζουν το μέλλον της Ευρώπης

Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, χαμηλώνοντάς την στο Aa3 .

Υπό παρακολούθση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η σχετική αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας

πως σε περίπτωση υποβάθμισης, αυτή θα είναι είτε μίας είτε δύο μονάδων.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, το κρίνει ανέφικτο «από τεχνικής και από πολιτικής άποψης». Θεωρεί ακόμη πως η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Γαλλία, ενώ αναθεώρησε σε αρνητική την προοπτική της γαλλικής οικονομίας.

Στη «γλώσσα» των  οίκων αξιολόγησης το αρνητικό outlook υποδηλώνει αυξημένες πιθανότητες, άνω του 50%, για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ορίζοντα έως και δύο ετών.

Την ίδια ώρα οι αγορές περιμένουν με αγωνία το κλείσιμο της  αγοράς στη Νέα Υόρκη για να πληροφορηθούν την απόφαση της S&P αναφορικά με την αξιολόγηση της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο οίκος αξιολόγησης έχει καταλήξει  στην απόφαση της υποβάθμισης  της πιστοληπτικής αξιολόγησης  της Γαλλίας κατά δύο βαθμίδες στην κλίμακά της και της Γερμανίας κατά μία.

Σε κάθε περίπτωση  μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως  οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα πέσουν κάτω από το ανώτατο επίπεδο  αξιολόγησης ΑΑΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια της δυνατότητας των  μηχανισμών στήριξης (ΕFSF,ESM) να καλύπτουν με ανώτατη διαβάθμιση εγγύησης τα χρεόγραφα που θα εκδίδουν.

Με αρνητικότατες  συνέπειες για τη διαδικασία διάσωσης των προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επισήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα».«Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μπαρουέν.

 

Ο Μόντι πέρασε τα μέτρα λιτότητας.

Η ιταλική κυβέρνηση ξεπέρασε σήμερα με ευκολία τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, για το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας που πρόκειται να επιβληθούν εν μέσω λαϊκών αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε την ψήφο ώστε να περάσει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν $39 δισ σε φορολογικά έσοδα, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που όπως είπε είναι αναγκαίες για να σωθεί η χώρα, η οποία είναι και η τρίτη οικονομικά ισχυρότερη της ευρωζώνης.

Το πακέτο μέτρων εγκρίθηκε με ψήφους 495 υπέρ και 88 κατά.

Αν είχε καταψηφιστεί, η τεχνοκρατική κυβέ

Keywords
Τυχαία Θέματα