Οι ιρακινές δυνάμεις έξω από τη Μοσούλη

Οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ μπήκαν σήμερα στα περίχωρα της Μοσούλης και κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, παρά την σθεναρή αντίσταση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κατέχουν την πόλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας Ιρακινός στρατηγός. Είναι η πρώτη φορά που ιρακινά στρατεύματα πατούν το πόδι τους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η κίνηση θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας εξαντλητικής και αργής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία θα διεξαχθεί σε αστικές περιοχές

και αναμένεται να χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να ολοκληρωθεί.

Στρατεύματα εισήλθαν στην Γκογκτζαλι, μια γειτονιά μέσα στα όρια της πόλης της Μοσούλης, και μέχρι το μεσημέρι βρίσκονταν μόλις 800 μέτρα από την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή Καράμα, σύμφωνα με τον στρατηγό Σάμι αλ-Aρίντι των ιρακινών ειδικών δυνάμεων. "Οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν", είπε. "Το Daesh αντιστέκεται και έχει δημιουργήσει τσιμεντένια τείχη για να εμποδίσει εκ των προτέρων τα στρατεύματά μας", είπε. Αργότερα, ο αλ-Aρίντι δήλωσε ότι οι στρατιώτες είχαν καταλάβει το κοντινό κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, το μοναδικό στην επαρχία, και ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν όταν προσπάθησαν να συνεχίσουν περαιτέρω σε κατοικημένες περιοχές.

Η Μοσούλη είναι το τελικό αστικό προπύργιο του ISIS στο Ιράκ, η πόλη από την οποία οι τζινχαντιστές κήρυξαν το "χαλιφάτο". Η απώλεια είναι μια σημαντική ήττα για τους τζιχαντιστές, αλλά καθώς τα πλησιέστερα ιρακινά στρατεύματα απέχουν ακόμα 10 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα