Θα διωχθεί η Χίλαρι Κλίντον για τα emails αν γίνει πρόεδρος;

Η Χίλαρι Κλίντον αντιμετωπίζει κατηγορίες για τα περίφημα emails την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τι θα γίνει όμως αν εκλεγεί πρόεδρος; Ιδού επτά κατατοπιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Θα λυθεί το θέμα πριν από τις εκλογές;

Σχεδόν σίγουρα όχι. Όπως αναφέρεται, τα "σχετικά" μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρέθηκαν σε έναν φορητό υπολογιστή που ανήκει στην Ούμα Αμπεντίν, επικεφαλής βοηθό της Κλίντον και εν διαστάσει σύζυγο του Άντονι Γουάινερ, είναι περίπου 650.000.

Αυτό σημαίνει

ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να τα αναλύσουνε όλα μέσα σε μια εβδομάδα.

Το FBI θα πρέπει να ερευνήσει αν διαβαθμισμένες πληροφορίες διαδόθηκαν με μη ασφαλή τρόπο. Αν δεν βρεθούν διαβαθμισμένα emails, τότε αυτά τα 650.000 μηνύματα είναι άνευ σημασίας.

Θα διευθετηθεί το θέμα πριν από την ορκωμοσία;

Ακόμη και αυτό δεν είναι σίγουρο. Η ορκωμοσία θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Το FBI θα ερευνά συνεχώς για να διευθετηθεί το θέμα έως τότε, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η Χίλαρι Κλίντον, αν γίνει πρόεδρος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δίκη;

Παραμένει ασαφές. Για να κατηγορηθεί, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα βρεθούν στον φορητό υπολογιστή θα πρέπει να περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Και στη συνέχεια το δικαστήριο θα πρέπει να πειστεί ότι υπήρξε εγκληματική πρόθεση να διαδώσει αυτές τις πληροφορίες ή ότι τις χειρίστηκε λάθος εσκεμμένα - κάτι το οποίο ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δεν βρήκε στην αρχική έρευνά του.

Στην ουσία, θα πρέπει τα μηνύματα να είναι πολύ πιο σημαντικά από εκείνα που έχουν ήδη διερευνηθεί πρόσφατα.

Και αν είναι όντως;

Οι πρόεδροι έχουν ευρεία συνταγματική ασυλία έναντι διώξεων για τα κοινά εγκλήματα. Οι φοιτητές νομικής λένε ότι, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο, ένας πρόεδρος θα μπορούσε να δολοφονήσει κάποιον στο Οβάλ Γραφείο και να μην διωχθεί, μέχρι να λήξει η θητεία του. Αλλά δεν είναι σαφές αν η ίδια ασυλία ισχύει για πράξεις που τελέστηκαν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αν το laptop των Αμπεντίν-Γουάινερ περιέχει αξιοσημείωτο υλικό, το οποίο δεν έχει προηγουμένως αποκαλυφθεί, τότε οι συνταγματικοί δικηγόροι θα έχουν πολύ δουλειά.

Θα μπορούσε όντως να κατηγορηθεί;

Όχι, σύμφωνα με το ιστορικό προηγούμενο. Οι Πρόεδροι μπορεί να κατηγορηθούν μόνο για τις πράξεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους. Τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν ένας πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του δεν θεωρούνται αδικήματα που επιδέχονται κατηγορία. Όμως, κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το άρθρο ΙΙ, τμήμα 4 του Συντάγματος δεν προβλέπει κανένα περιορισμό - και δεν υπάρχει τίποτα για να αποτρέψει ένα νέο και διαφορετικό Κογκρέσο να λάβει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να πάει ενάντια σε μια παράδοση αιώνων.

Υπάρχει κάποια διέξοδος γι 'αυτήν;

Σύμφωνα με το νόμο, θα μπορούσε πραγματικά να συγχωρήσει τον εαυτό της και να καθαρίσει το ιστορικό. Ένας πρόεδρος μπορεί να συγχωρήσει οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Ο Ρίτσαρντ Νίξον προέβλεψε την αυτοσυγχώρεσή του, αλλά στο τέλος ο διάδοχός του, Τζέραλντ Φορντ, το έκανε γι 'αυτόν - κάτι το οποίο συνέβαλε στην τεράστια αντιδημοτικότητα του Φορντ και συνέβαλε στην ήττα του στις εκλογές του 1976 από τον Τζίμι Κάρτερ.

Η Κλίντον θα πρέπει να δεχθεί πολύ κακές συμβουλές για να πράξει κάτι τέτοιο- να θεωρείται δηλαδή ότι παραδέχεται την ενοχή, αλλά να αποφύγει τις συνέπειες, και αυτό θα συμβάλλει ήδη στην αντιδημοφιλία της.

Είναι αθώα τελικά;

Όχι ακριβώς. Ακόμη και αν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Αμπεντίν-Γουάινερ αποδειχθούν ένας "ψευδής συναγερμός", υπάρχουν ακόμα πολλές νομικές προκλήσεις που την περιμένουν αν εκλεγεί. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι διάφοροι πρόεδροι υπόσχονται να συνεχίσουν τις πολλαπλές έρευνες για την Κλίντον.

Αυτές περιλαμβάνουν πιθανή ψευδορκία, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, δωροδοκία, απάτη, διαφθορά και παράνομη χρήσης ενός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμού (του ιδρύματός της).

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα