Οι Γερμανοί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ “ναρκοθετούν” τη σωτηρία του Νότου

Το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (αδελφό του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν κάνουμε λάθος) επιχειρεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία έγκρισης του δημοσιονομικού συμφώνου καθώς και την έγκαιρη ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (ESM) προσβάλλοντας τη συνταγματικότητας τους με σχετική προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο (ΟΣΔ). Την προσφυγή των ασφαλιστικών μέτρων προσυπογράφει και πρώην υπουργός δικαιοσύνης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος!

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας γνωστοποίησε

ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη σχετική διάταξη μετά από αίτημα του ΟΣΔ της Καρλσρούης. Η μη έγκαιρη έγκριση από τη Γερμανία θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καθυστέρηση της ενεργοποίησης του μηχανισμού για πολύ μετά την 1η Ιουλίου που αρχικά προβλεπόταν. Το ΟΣΔ καταρχήν θα κρίνει τα ασφαλιστικά μέτρα και πολύ αργότερα την ουσία της υπόθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι πιθανόν να ανάψει το πράσινο φως για έγκριση παρά το γεγονός ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως ένα έτος για να αποφασίσει επί της ουσίας της υπόθεσης. Νομικοί κύκλοι της Γερμανίας θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα το ΟΣΔ να αποφασίσει τελικά αρνητικά εναντίον της έγκρισης του ESM αλλά επισημαίνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι δύο σχετικοί νόμοι θα εγκρίνονταν από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε αυτή την καθυστέρηση είναι άγνωστο αλλά η αβεβαιότητα αναμένεται να ενταθεί και η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο εμπόδιο. Η ζημιά για την ΕΕ από την κίνηση του Αριστερού Κόμματος είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θέτει σε αμφιβολία τη διάθεση των Γερμανών να ενισχύσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αλληλεγγύης.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Γερμανίας δεν μπορούν να φανταστούν ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα καθυστερήσει λόγω της Γερμανίας. Εκπρόσωπος των Πρασίνων τονίζοντας τη δραματική κατάσταση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ισπανία φλέγεται». Είναι απορίας άξιο γιατί το Αριστερό Κόμμα έχει επιλέξει αυτή την επικίνδυνη οδό αντιπολίτευσης με νομικίστικα τερτίπια, ενώ δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση αυτή την περίοδο για την ΕΕ. Εκτός εάν επενδύει στην κατάρρευση.  Οι εγχώριοι σύντροφοι άραγε πως θα αντιδράσουν σε αυτή την «χειρονομία αλληλεγγύης» των γερμανών αριστερών;

Keywords
Τυχαία Θέματα