Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν «κλάδεμα» και οι Έλληνες αγρότες μπλόκα

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που συγκάλεσε για τις 7-8 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, θα ξεκαθαρίσει το ύψος των απωλειών που θα έχουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τα επόμενα χρόνια, λόγω της δεδομένης μείωσης των γεωργικών δαπανών.

Ο κ. Βαν Ρομπέι θα επιχειρήσει την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις κοινοτικές δαπάνες της επταετίας 2014-2020, οι οποίες περιλαμβάνουν και το γεωργικό τομέα.

Η πρόταση της Κομισιόν

για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθορίζει τις δαπάνες του γεωργικού τομέα στα 390 δισ. ευρώ για την επταετία, έναντι 420 δισ. ευρώ που ήταν την περίοδο 2007-2013. Τον Νοέμβριο στην πρώτη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο κ. Βαν Ρομπέι μείωσε περαιτέρω την αρχική πρόταση της Κομισιόν στα 373 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι περικοπές φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, ενώ ασκούνται πιέσεις από χώρες του κοινοτικού βορρά για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.

Οι περικοπές των γεωργικών δαπανών θα πλήξουν και τους Έλληνες αγρότες, που σήμερα εισπράττουν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, φτάνοντας περίπου τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Εν αναμονή των αποφάσεων αυτών για το σύνολο των κοινοτικών δαπανών, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και η Ευρωβουλή, συνεχίζουν την εξέταση των επιμέρους προτάσεων της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, τα βασικά σημεία της είναι ο καθορισμός ανώτατου πλαφόν στις εισοδηματικές ενισχύσεις και η εισαγωγή περιβαλλοντικών κριτηρίων για την είσπραξη, η παροχή κινήτρων για την είσοδο νέων αγροτών στο επάγγελμα, η περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών μειονεκτικών περιοχών, καθώς και η διευκόλυνση σύστασης μικρών αγροτικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο με στόχο την τόνωση της απασχόλησης.

Αναφορικά με το ύψος των ενισχύσεων, η Κομισιόν προτείνει ένα ανώτατο όριο τις 300.000 ευρώ/ετησίως ανά εκμετάλλευση. Από τις 150.000 το ποσό θα μειώνεται σταδιακά, ενώ η μείωση θα είναι μικρότερη για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους.

Το 30% των εισοδηματικών ενισχύσεων θα συνδέεται με μια σειρά περιβαλλοντικών κριτηρίων. Οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τρεις διαφορετικές καλλιέργειες, ενώ καμία από αυτές δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 70% των συνολικών καλλιεργήσιμων επιφανειών. Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να επιλέγουν ή να θέτουν το 7% των καλλιεργειών τους σε «αγρανάπαυση», ή να καλλιεργούν το σύνολο, αλλά στην περίπτωση αυτή θα μειώνεται το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης. Οι βιολογικές καλλιέργειες απαλλάσσονται από την αγρανάπαυση.

Εισοδηματικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. θα εισπράττουν πλέον μόνο οι επαγγελματίες αγρότες και με την πρόταση αυτή της Κομισιόν συμφωνεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για την ανανέωση του επαγγέλματος, αφού σήμερα τα δύο τρίτα των αγροτών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο για τη στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο θα απευθύνεται σε αγρότες κάτω των 40 ετών και θα χορηγείται τα πρώτα 5 χρόνια.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τοπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, θα στηρίζεται η σύσταση μικροεπιχειρήσεων, με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών.

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα