Οι δώδεκα θεοί του Θρύλου

Φωτο: e-typos

Στην κορυφή της Ευρώπης παρέμεινε ο Ολυμπιακός, νικώντας 100-88 τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης

Στην ιστορία του μπάσκετ υπήρξαν ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, με μεγαλύτερο ταλέντο, ομάδες που προσέφεραν μεγαλύτερο θέαμα, καμία όμως δεν ήταν τόσο μαχητική όσο αυτή η ομάδα των 12 «θεών» του Πειραιά.

Κι όμως για ακόμη μία φορά όλα έμοιαζαν δυσοίωνα. Η Ρεάλ μπήκε αφιονισμένη και πάτησε κάτω τον Ολυμπιακό

στο πρώτο δεκάλεπτο. Με πρωτεργάτη τον Ρούντι έχτισε μεγάλη διαφορά και έδειχνε να βρίσκεται στη βραδιά της.

Από το -17 και πάλι!

Όπως πέρυσι στην πόλη, έτσι και φέτος η αντεπίθεση άρχισε από το -17, πολύ νωρίτερα όμως. Με Χάινς στο παρκέ, Περπέρογλου, Κατσίβελη και Σλούκα, ο Ολυμπιακός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και να κάνει επιμέρους σκορ 27-14 στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι Αμερικάνοι Λο και Χάινς πήραν στις πλάτες τους την ομάδα, καθώς ο Σπανούλης ήταν εγκλωβισμένος και άποντος.

Τρία σερί τρίποντα!

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον αρχηγό αποφασισμένο για όλα. Σε 3 επιθέσεις έβαλε 3 σερί τρίποντα και οδήγησε τον Ολυμπιακό να προηγηθεί ακόμα και με +6! Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης είχε πει την περασμένη Τρίτη, ότι ο Σπανούλης με το διεισδυτικό του παιχνίδι είναι πιο κοντά σε αυτόν, αλλά ο Βασίλης έβαλε 3 τρίποντα στη σειρά, όπως ο Νικ στον τελικό του 1987, απέναντι στου Σοβιετικούς!

Η Ρεάλ αντέδρασε και ανέκτησε το προβάδισμα με 56-55 και μετά οι ομάδες πήγαν μαζί έως το τέλος του 3ου δεκαλέπτου: 61-61.

Η δύναμη της Στατιστικής!

Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει ποτέ φέτος στην Ευρωλίγκα στο 4ο δεκάλεπτο και αυτό δεν συνέβη ούτε απόψε. Περπέρογλου, Σπανούλης, Λο και Σλούκας είχαν τις επιθετικές λύσεις και τη στόφα του νικητή. Η διαφορά γρήγορα έγινε διψήφια και κανείς δεν πίστευε ότι η Ρεάλ είχε τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσει ξανά στο ματς. Τα συνεχόμενα φάουλ των Μαδριλένων, απλά έφτασαν το σκορ πολύ ψηλά, με τον Ολυμπιακό να κάνει ένα ανεπανάληπτο repeat με κατοστάρα.

Ήταν όλοι τους υπέροχοι!

Ο Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής πρωταθλητής Ευρώπης, ο Σπανούλης έφτασε τον Κούκοτς, όντας για τρίτη φορά πολυτιμότερος σε φάιναλ φορ. Ο Λο ήταν δικαιωματικά ο MVP του τελικού, ο Χάινς ένας Τσαρλς Μπάρκλεϊ στο πιο φουνταριστό, ο Περπέρογλου ένας ταπεινός αλλά πραγματικά σπουδαίος σμολ φόργουορντ, ο Σλούκας είχε την ψυχή να σηκωθεί σε κρίσιμα σημεία και να σκοράρει, ενώ΄6 παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων!

Οι Αγγελόπουλοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι, καθώς εκτός από τους τίτλους, ίσως μεγαλύτερη σημασία έχει η υστεροφημία της κάθε ομάδας, που έκανε όλους τους Έλληνες φιλάθλους να υποκλιθούν στη σπάνια χημεία της.

Αν πέρυσι ο Ολυμπιακός διέγραψε το κάζο του 1994 στο Τελαβίβ, φέτος «ξεχρέωσε» τη Ρεάλ και τον τελικό του 1995 στη Σαραγόσα…

Πλέον στον Πειραιά μετά τα πανηγύρια που θα κορυφωθούν αύριο με την επιστροφή της ομάδας, ο στόχος είναι μόνο το “three-peat”!

Δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88. Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 20, Άντιτς 10, Σπανούλης 22, Περπέρογλου 10, Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης. Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι 21, Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7, Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5, Γιουλ 14, Σλότερ 9.

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα