Οι διαπλεκόμενες…διαδρομές του αμερικανικού κιμά!

Ο Gerald Zirnstein, που εργάζονταν επί χρόνια ως επιστήμονας στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, φτιάχνει τον δικό του κιμά. Γιατί; Επειδή όπως λέει, το 70% του κιμά που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, αποτελείται από κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ροζ γλίτσα».

Η γλίτσα αυτή είναι τα απομεινάρια του βοδινού, που κάποτε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τροφές σκύλων, και μαγειρικό λίπος. Σήμερα, τα μπολιάζουν με αμμωνία ώστε να είναι ασφαλή για βρώση, και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως φτηνό συμπλήρωμα του κιμά που πωλείται στα ψυγεία των κρεοπωλείων..

Ο Zirnstein που «καρφώνει» πλέον

τις παρασπονδίες της βιομηχανίας τροφίμων, είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «ροζ γλίτσα» σε επίσημο υπόμνημά του όταν ακόμη εργάζονταν στο υπουργείο, και όπως λέει δεν αγοράζει πλέον εμπορικό κιμά.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο δίκτυο  ABC: «πρόκειται για μια απάτη… δεν είναι φρέσκο κρέας… είναι απλά ένα φτηνό υποκατάστατο συμπλήρωμα».

Ο Zirnstein, μαζί με τον  Carl Custer, επίσης επιστήμονα, προειδοποιούν εδώ και καιρό για τους κινδύνους αυτού που η βιομηχανία τροφίμων αποκαλεί «άπαχο κρέας», αλλά που στην πραγματικότητα είναι γλίτσα. Δυστυχώς, τα αφεντικά τους στο υπουργείο απέρριψαν τις αιτιάσεις τους.

Όπως λένε οι δυο άνδρες, το προϊόν αυτό δεν είναι κρέας, αλλά ένα υπόλειμμα κρέατος, ένα λίπος που θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόκειται για τα απορρίμματα των σφαγείων, που όταν θερμαίνονται κατάλληλα, διαχωρίζεται το λίπος από τον μυϊκό ιστό, και στη συνέχεια τοποθετούνται σε κεντρόφυγο για ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός. Μετά, το μείγμα περνάει μέσα από σωλήνες, όπου το ψεκάζουν με αέρια αμμωνίας για να σκοτωθούν τα βακτήρια. Τέλος το συσκευάζουν σε μορφή τούβλου, το καταψύχουν, και το στέλνουν σε κρεοπωλεία, και σούπερ μάρκετ, όπου προστίθεται στον φρέσκο κιμά.

Ο όρος «ροζ γλίτσα» δεν αναφέρεται σε καμιά συσκευασία, παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών επιστημόνων, επειδή το υπουργείο Γεωργίας έχει στενούς δεσμούς με την βιομηχανία κρέατος, και άρα το χαρακτηρίζει κρέας!

Όπως λέει ο Custer στη συνέντευξή του στο ABC News, «ο υφυπουργός ισχυρίζεται πως αφού είναι ροζ, άρα είναι κρέας».

Όπως έμαθε το ABC News, η γυναίκα που έδωσε το τελικό οκέι αναφορικά με το μείγμα αυτό, είναι η πρώην υφυπουργός του υπουργείου Γεωργίας Joann Smith. Η απόφαση της απέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στην εταιρία Beef Products Inc., που παράγει το μείγμα.

Όταν η Smith έφυγε από το υπουργείο το 1993, ο βασικός προμηθευτής της Beef Products Inc. την τοποθέτησε στο διοικητικό του συμβούλιο, θέση από την οποία κέρδισε πάνω από $1.2 εκατ. τα τελευταία 17 χρόνια.

Η Smith αρνήθηκε να σχολιάσει στο ABC, ενώ ο εκπρόσωπος της Beef Products Inc είπε πως η εταιρία του δεν έχει καμιά ανάμιξη στη τοποθέτησή της Smith στο Δ.Σ του προμηθευτή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η τοποθέτηση της Smith στο Δ.Σ μιας επιχείρησης ήταν νόμιμη εκείνη την εποχή, αλλά  με βάση τη σημερινή ισχύουσα δεοντολογία, δεν θα μπορούσε

Keywords
Τυχαία Θέματα