«Οδοστρωτήρας» για τα εισοδήματα το νέο φορολογικό που κατατίθεται την Παρασκευή

 Την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των περισσοτέρων φυσικών προσώπων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο Παρασκευή.

Πάνω από 1.000.000 μισθωτοί με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 και μέχρι 25.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 683%, εξαιτίας της κατάργησης του βασικού

αφορολογήτου των 5.000 και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Επιπλέον, περίπου 700.000 αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 2.500%, εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ, καθώς και λόγω της κατάργησης όλων των αφορολογήτων ορίων και των φοροαπαλλαγών, που προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τι αλλάζει

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:

1 Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

 2 Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Εξαιτίας της κατάργησής τους θα προκύψει ετήσια αύξηση φόρου έως και 200 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 1 παιδί, 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 2 παιδιά, 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνο και 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνο με 4 παιδιά.

 3 Καταργούνται διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

* Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

* Για όσους φορολογούμενους δεν αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, δηλαδή για τους εμποροβιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες (τους φορολογούμενους με εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια ή κινητές αξίες) καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών.

 4 Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι το 25% του συνολικού ατομικού ετήσιου –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– εισοδήματος μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτεται με την αξία ληφθέντων αποδείξεων αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών κι ότι σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού, το «ακάλυπτο» τμήμα του θα φορολογείται με 10%.

 5 Προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων κάθε κατηγορίας. Συγκεκριμένα:

α) Τα καθαρά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, επιδόματα, παροχές σε είδος κ.λπ.), τα οποία θα καταβάλλονται από την 1η-1-2013 και μετά, θα φορολογούνται με βάση μια νέα απλούστερη φορολογική κλίμακα, με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου 21%, 36% και 40%. Ειδικότερα, στη νέα κλίμακα φορολογίας των μισθών και των συντάξεων, τα πρώτα 25.000

Keywords
Τυχαία Θέματα