Έπιασε το στόχο η επαναγορά, άνοιξε ο δρόμος για την δόση

Στα 31,8-32,5 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ύστερα και από τη μικρή παράταση της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στις 2 μ.μ. Το δε ύψος του χρέους που διαγράφηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται στα 21,1-21,2 δισ. ευρώ. Έτσι, το εγχείρημα κρίνεται «τεχνικά επιτυχημένο και περιμένουμε την πολιτική επικύρωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ικανοποίηση

 στις Βρυξέλλες

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα και στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις, καθώς πρέπει προηγουμένως να γίνει διαβούλευση με το ΔΝΤ και ο διεθνής οργανισμός πρέπει να τηρήσει και τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες.

Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσον οι δανειστές μας θα θεωρήσουν και επισήμως πως η επαναγορά θα επιτρέψει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στον επιθυμητό βαθμό. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι από την επαναγορά θα προκύψει μείωση χρέους κατά 9,5%, έναντι του επιδιωκόμενου 11% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μέση τιμή επαναγοράς των ομολόγων διαμορφώθηκε στα 33,5 λεπτά του ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις και δημιουργώντας μια «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα τονίζουν ότι η προαναφερθείσα υπέρβαση δεν αποτελεί πρόβλημα και θα μπορούσε να καλυφθεί από την ίδια την Ελλάδα με εκδόσεις κρατικών τίτλων. Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαβεβαίωναν επίσης πως η επαναγορά πέτυχε το στόχο της, εφόσον διαγράφεται χρέος ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, και πρόσθεταν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί η εκταμίευση της δανειακής δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η αποδέσμευση του ποσού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα – κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Ανακοίνωση ΟΔΔΗΧ

Η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τα αποτελέσματα της επαναγοράς αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στη διαδικασία με σχεδόν το 100% του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ένταξη hedge funds που διακρατούσαν κρατικούς τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο συνισταμένες που αύξησαν το συνολικό ύψος των συγκεντρωθέντων ομολόγων από τα 26,5 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία είχαν προσφερθεί προς επαναγορά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, στα 31,8 δισ. ευρώ χθες.

Κύκλοι του ΟΔΔΗΧ σημείωναν χθες ότι σημασία δεν έχει μόνο η συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων που συγκεντρώθηκαν, αλλά και το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης ωρίμανσης τίτλους, παράμετρος η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά την αυριανή αξιολόγηση του Eurogroup.

Σχολιάζοντας την αποχή

Keywords
Τυχαία Θέματα