Ομπάμα εναντίον Πούτιν, με "έδρα" τον ΟΗΕ

O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιτέθηκε στη Ρωσία και στη Συρία, αλλά και στους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση της διπλωματίας έναντι της βίας στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, που ήταν άλλοτε αμυντική και άλλοτε επιθετική, ο Ομπάμα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του όπλο, τη ρητορική, για να κερδίσει ξανά τους διεθνείς αμφισβητίες του, καθώς και τους συντηρητικούς

που τον έχουν χαρακτηρίσει αδύναμο ηγέτη, όσον αφορά τη δύναμη της χώρας στο εξωτερικό. Έκανε επίσης το ασυνήθιστο βήμα να αξιοποιήσει τη διεθνή σκηνή για να επιπλήξει τις απόψεις των Ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων για τη μετανάστευση και τον θρησκευτικό πλουραλισμό, έχοντας ίσως επίγνωση ότι αυτή ήταν η προτελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ και η τελευταία πριν αρχίσει η μάχη για την διαδοχή του. Και μπορεί να μην κατονόμασε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπεν Κάρσον, αλλά επιτέθηκε ευθέως στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους καταπατούν τους διεθνείς κανόνες και έφεραν τη χώρα τους στο παρελθόν.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το χάος στη Μέση Ανατολή. Σε ένα διάγγελμα στον ΟΗΕ που ακολούθησε σε 90 λεπτά αφότου τελείωσε ο Ομπάμα, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τη δημιουργία ενός κενού εξουσίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της Λιβύης, και επειδή εξαπέλυσε μια εκστρατεία κατά της Ρωσίας με τη χρήση των οικονομικών κυρώσεων και την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν πρότεινε μια παγκόσμια συμμαχία για την ανοικοδόμηση της Συρίας και την εξαπόλυση πολέμου εναντίον του ISIS. Επίσης, χλεύασε την αποτυχία των ΗΠΑ να αναπτύξουν μετριοπαθείς μαχητές της αντιπολίτευσης στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Πρώτα είναι οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και στη συνέχεια αποστατούν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει επίθεση στο εσωτερικό, καθώς και από ηγέτες του κόσμου όπως ο Πούτιν, που τον κατηγορούν για την αργή πρόοδο στην καταπολέμηση του ISIS. Δεν έχει καταφέρει, επίσης, να διώξει τους ρώσους μαχητές που είναι οχυρωμένοι στην ανατολική Ουκρανία, μέσω των πολυσυζητημένων μέτρων που ανέφερε ο Πούτιν. Η ομιλία του Ομπάμα ήταν εν μέρει μια προσπάθεια να βρουν οι ΗΠΑ διεθνή υποστήριξη σε αυτές και άλλες παγκόσμιες κρίσεις. Ειδικότερα, υποστήριξε τις προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για τον τερματισμό των κρίσεων που έχουν κοστίσει ζωές και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

«Εμείς, τα έθνη του κόσμου, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές μεθόδους των συγκρούσεων και τον εξαναγκασμό. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε προς τα πίσω», είπε. «Ζούμε σε έναν συνολικό κόσμο, στον οποίο όλοι έχουμε μερίδιο στην επιτυχία του άλλου. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω εκείνες τις δυνάμεις ολοκλήρωσης». Οι διπλωματικές νίκες - συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και της αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας- έχουν δώσει μια ώθηση στον Ομπάμα. Όμως, ένα χρόνο αφότου ανακοίνωσε το σχέδιό του για αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS, ο Πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει πίεση για να εξηγήσει τα επόμενα βήματα για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Συρία.

Αποκαλώντας τον Άσαντ τύραννο, ο Ομπάμα επέκρινε τις προσπάθειες από άλλους ηγέτες του κόσμου, δηλαδή τον Πούτιν, για να τον κρατήσουν στην εξουσία. «Μας λένε ότι αυτή η οχύρωση είναι υποχρεωτική για να πλήξουμε την διαταραχή - ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία και την πρόληψη της ξένης παρέμβασης», δήλωσε ο Ομπάμα. «Σύμφωνα με αυτή τη λογική, θα πρέπει να στηρίξουμε τους τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ- Άσαντ που ρίχνουν βόμβες- βαρέλια και σφαγιάζουν αθώα παιδιά, διότι η εναλλακτική λύση είναι σίγουρα χειρότερη».

Ο Ομπάμα έκανε μια ακόμα έκκληση για «διαχειρίσιμη μετάβαση» από την κυβέρνηση Άσαντ, ως ένας τρόπος για να τελειώσει ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος της χώρας. «Όταν ένας δικτάτορας σφάζει δεκάδες χιλιάδες δικούς του ανθρώπους, τότε δεν είναι μόνο θέμα των εσωτερικών υποθέσεων ενός έθνους», είπε. «Τρέφει τον ανθρώπινο πόνο σε τέτοιο μέγεθος που μας αφορά όλους». Ο Ομπάμα έκανε μια παρόμοια έκκληση για την τήρηση των διεθνών κανόνων όσον αφορά και την Ουκρανία, επιμένοντας ότι ο κόσμος έχει κάποια ευθύνη για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Πούτιν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε, όταν η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ενός έθνους παραβιάζονται κατάφωρα» δήλωσε ο Ομπάμα στην ομιλία του. «Εάν αυτό συμβεί χωρίς συνέπειες στην Ουκρανία, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε έθνος βρίσκεται εδώ σήμερα».

Η Συρία, μαζί με την κρίση στην Ουκρανία, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Ομπάμα κατά την τριήμερη επίσκεψή του στον ΟΗΕ: της συνομιλίας του με τον Πούτιν τη Δευτέρα το βράδυ, που είναι η πρώτη φορά που συναντώνται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Την Τρίτη, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο για να συζητήσει τους ανανεωμένους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών. Οι πρόεδροι θέλουν να αρχίσουν να αναπτύσσουν οικονομικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε εμπορικές πτήσεις να ταξιδεύουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο θα άρει αναπόφευκτα ένα εμπάργκο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει πια» είπε ο Ομπάμα. Ήταν μία από τις λίγες γραμμές που του χάρισαν ένα χειροκρότημα κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα τελειώσει την παρουσία του στον ΟΗΕ συγκαλώντας μια σύνοδο κορυφής με στόχο να σταθεροποιήσει την υποστήριξη στην εκστρατεία κατά του ISIS. Πέρυσι, ο Ομπάμα ήρθε στα Ηνωμένα Έθνη έχοντας μόλις ανακοίνωσε μια στρατηγική «υποβάθμισης και καταστροφής» των τρομοκρατών. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ομπάμα θέλει να επικεντρωθεί στα διάφορα στοιχεία που οδηγούν τους νέους στην ομάδα, η οποία έχει προσελκύσει ξένους μαχητές από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι θα συμμετέχει στη συνεδρίαση.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα