Πάνω από 30.000 Δυτικοί στο πλευρό του ISIS

Μία νέα εμπιστευτική εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι περισσότεροι από 30.000 αλλοδαποί, από 100 και πλέον χώρες, κατέφυγαν στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS κατά το περασμένο έτος, αριθμός διπλάσιος από πέρυσι. Και ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας έχουν σκοτώσει περίπου 10.000 μαχητές του ISIS, φαίνεται πως

η τρομοκρατική ομάδα δεν δυσκολεύεται καθόλου να τους αντικαταστήσει αλλά και να επεκτείνει τις δυνάμεις της, με 1.000 περίπου νεοσύλλεκτους κάθε μήνα.

Ο Daniel L. Byman, ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας, αναφέρει ότι υπάρχει ένα «δίκτυο» που οδηγεί όσους εντάσσονται στην οργάνωση να φέρνουν μαζί τους φίλους και οικογένεια, κάνοντας στην ουσία μια στρατιωτική μετανάστευση προς τη ζώνη των συγκρούσεων. Οι πρόχειρες εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν επίσης ότι από τους 30.000 νέους, πάνω από 4.500 έχουν έρθει από τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 250 Αμερικανών και 750 Βρετανών, αλλά οι προσπάθειες για την παρακολούθηση των κινήσεων και των ταυτοτήτων των ξένων μαχητών παρεμποδίζονται από τον ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ των διεθνών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και το γεγονός ότι η Συρία και το Ιράκ έχουν τόσο μεγάλα και πορώδη σύνορα. Οι χώρες ψηφίζουν νέους νόμους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν καλύτερα τη στρατολόγηση του ISIS, σημειώνουν οι NYT, αλλά τα μέτρα που είναι πάρα πολύ δρακόντεια και περιοριστικά μπορεί επίσης να σπασμωδικά, οδηγώντας τους επίδοξους μαχητές προς και όχι μακριά από τη τζιχάντ.

Εξίσου ανεπαρκείς, σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν οι διεθνείς προσπάθειες για να παρεμποδίσουν τη μετακίνηση των νέων στρατολογημένων, τόσο προς όσο και από την εμπόλεμη ζώνη. Για παράδειγμα, πολλές χώρες που χρησιμοποιούν επίδοξοι μαχητές του ISIS ως ενδιάμεσους σταθμούς προς τη Συρία και το Ιράκ δεν διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα για την παρακολούθηση των καταλόγων των επιβατών, προκειμένου να ελέγξουν για πιθανούς μαχητές, κάτι που οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι ελπίζουν να καλύψουν σε μια συνάντηση του ΟΗΕ την Τρίτη, στην οποία έχουν προσκληθεί 104 χώρες.

Μια χώρα η οποία δεν έχει κληθεί σε αυτή τη συνεδρίαση, ωστόσο, είναι το Ιράν, που είναι ένας de-facto σύμμαχος στον αγώνα κατά του ISIS και το οποίο θα είναι πλέον μέρος μιας νέας προσπάθειας μοιράσματος των πληροφοριών, που θα συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράκ, το οποίο συντονίζει την προσπάθεια. Η Ρωσία, η οποία αναδιατάσσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία για την υποστήριξη του συμμάχου της προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ανησυχεί προφανώς και η ίδια για τους χιλιάδες Ρώσους οι οποίοι μπορεί να έχουν ενταχθεί στο ISIS.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές της στη Συρία ενάντια του ISIS, εκπληρώνοντας μια πρόσφατη δέσμευση για την επέκταση της αεροπορικής εκστρατείας της χώρας πέρα από το Ιράκ, όπου έχει ήδη συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας. Η Γαλλία λέει ότι η νέα προσπάθεια είναι μέρος της αυτοάμυνας και θα διεξάγει τις αεροπορικές επιθέσεις της στη Συρία ανεξάρτητα από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία. Οι νέες αεροπορικές επιθέσεις είναι σε απάντηση της επίθεσης σε ένα τρένο που έκανε τη διαδρομή Άμστερνταμ-Παρίσι τον περασμένο μήνα, καθώς και στις επιθέσεις της τζιχάντ στο γραφείο του Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ στη Γαλλία τον περασμένο Ιανουάριο. Η Γαλλία εκτιμά ότι περίπου 1.800 πολίτες και κάτοικοι της έχουν πλέον προσχωρήσει στο ISIS και άλλα δίκτυα της τζιχάντ.

Η μόνη καλή είδηση απ’ όλα αυτά είναι ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την καλύτερη καταπολέμηση του ISIS μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, ελέγχου των συνόρων και αύξησης της κράτησης υπόπτων φαίνεται να βοηθά και ότι ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η διεθνής στρατιωτική προσπάθεια για την καταπολέμηση του ISIS έχει περιορίσει πλέον την ομάδα στο πλαίσιο των υφιστάμενων εδαφών του. Αυτό δείχνει ότι είναι τουλάχιστον πιθανό πως το ISIS μπορεί να έχει φθάσει στο απόγειό του, αν και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται σίγουρα κατά κάποιο τρόπο από την παρεμπόδιση στρατολόγησης δεκάδων χιλιάδων επιπλέον αλλοδαπών από την ένταξή τους στην ομάδα.

aol.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα