Ο τυφώνας "Μάθιου" χτυπά τις ΗΠΑ

Ο τυφώνας "Μάθιου" έπληξε τμήματα από τις Μπαχάμες νωρίς σήμερα και αναμένεται να πλησιάσει στη Φλόριντα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε στην Αϊτή παραμένει ασαφές. Το κέντρο του τυφώνα στις ΗΠΑ ήταν στην κατηγορία 3, 295 μίλια νότιοδυτικά του Γουέστ Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, με ανέμους 115 μίλια/ώρα, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 4, είτε χτυπώντας τη Φλόριντα αργότερα την Πέμπτη, είτε κινούμενος έξω στη θάλασσα.

Αν ο "Μάθιου" έρθει στην ξηρά, θα είναι ο πρώτος μεγάλος τυφώνας που

πλήττει την ξηρά στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον "Βίλμα" το 2005. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κατά την εβδομαδιαία πορεία του στην Καραϊβική σημειώθηκαν τουλάχιστον 16 θάνατοι, 10 εκ των οποίων στην Αϊτή.

Δύο ημέρες αφού ο "Μάθιου" διέσχισε την απομακρυσμένη νοτιοδυτική χερσόνησο της Αϊτής με ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες, οι τοπικές αρχές και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθούν να μην έχουν μια σαφή εικόνα της καταστροφής της θύελλας και οι διασώστες αγωνίζονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές.

Ώρες μετά το χτύπημα του "Μάθιου" την Τρίτη, η κυβέρνηση της Αϊτής δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του. Μία κεντρική γέφυρα έχει διαλυθεί, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ η αγροτική άκρη νοτιοδυτική χερσόνησος της Αϊτής παραμένει αποκομμένη.

Το "μάτι" της καταιγίδας αναμένεται να παραμείνει εκτός ξηράς, καθώς αγκαλιάζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ στην πορεία του βόρεια, μέχρι την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά η πορεία της είναι απρόβλεπτη και η προσέγγιση στην ξηρά εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα. Στην νότια Φλόριντα θα βιώσουν τουλάχιστον μία τροπική θύελλα, αλλά η προσέγγιση στην ξηρά σαφώς θα είναι χειρότερη, δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές. Ο Rick Scott, κυβερνήτης της Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι υποχρεωτικές εκκενώσεις περιοχών ήταν σε εξέλιξη. Καταφύγια θα είναι ανοικτή για τους εκτοπισμένους κατοίκους, είπε, και εκείνοι που ζουν σε τροχόσπιτα ή σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες και χαμηλό υψόμετρο θα πρέπει επίσης να φύγουν εθελοντικά.

Τον Οκτώβριο του 2005, ο τυφώνας Βίλμα είχε προκαλέσει 35 θανάτους στην πολιτεία και ζημιές άνω των 20 δις δολ. Πολλοί κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα για εβδομάδες και υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις καυσίμων. Το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίστηκε και αυτή τη φορά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο άκουσμα των ειδήσεων, προκαλώντας ελλείψεις σε πολλούς τομείς, και πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων έκλεισαν καθώς ξέμειναν από καύσιμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Fema) στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε: "Αυτή είναι μια σοβαρή καταιγίδα. Όλοι πρέπει να προσέχουν και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αξιωματούχων", είπε μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Fema, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης την καταστροφή που προκλήθηκε από τον "Μάθιου" στην Αϊτή. "Η Αϊτή, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που ήδη υποφέρει από μια σειρά από προηγούμενες καταστροφές, έχει πληγεί σκληρά από αυτή την καταιγίδα και αναμένουμε ότι χρειαστεί ουσιαστική βοήθεια", δήλωσε ο Ομπάμα. "Μπορεί να υπάρχουν παρόμοιες ανάγκες σε μέρη όπως οι Μπαχάμες".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα