Ο Θείος Σεργκέι και τα …δώρα του

Το λιώσιμο των παγετώνων στις Ελληνορωσικές σχέσεις σηματοδοτεί η επίσκεψη Λαβρώφ στην Αθήνα και από το Μαξίμου, το οποίο καίγεται για επενδύσεις αξιολογείται ως πολύ θετική…

Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή οι Ρώσοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο ελληνικό αίτημα να επανεξεταστεί η τιμή που προμηθεύεται η χώρα μας το φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπενθύμισε στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ότι είχε αποστείλει το περασμένο Καλοκαίρι,

σχετική επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας την μείωση του τιμολογίου για την Ελλάδα και ο Σεργκέι Λαβρώφ φέρεται να απάντησε στον Α. Σαμαρά ότι «η Μόσχα αντιμετωπίζει το θέμα θετικά».

Ένα δεύτερο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων Σαμαρά-Λαβρώφ υπήρξε εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαιτέρως η πώληση του ελληνικού Σιδηρόδρομου, καθώς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας συνοδεύει στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν,
ισχυρός άνδρας των ρωσικών σιδηροδρόμων και επιστήθιος φίλος του Πούτιν.

Στο ίδιο πλαίσιο επαναπροσέγγισης Αθήνας-Μόσχας, η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη ότι και στο κομμάτι της ενέργειας μπορεί να αναθερμανθεί το Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ, μετά το πρόσφατο ναυάγιο.

Το μήνυμα του Ρώσου αξιωματούχου στις δηλώσεις που έκανε επιβεβαιώνει την αισιοδοξία της κυβέρνησης για Ρωσική στήριξη στα επενδυτικά πλάνα της, αφού ο Σ. Λαβρώφ μεταξύ άλλων σημείωσε ιδιαιτέρως την πρόθεση της Μόσχας να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του και ο Α. Σαμαράς τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα ελληνορωσικών σχέσεων και αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε για την ελληνική οικονομία το κύμα των Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ροβεσπιέρος

Keywords
Τυχαία Θέματα