Ο Ρέντσι ο Ψυχάρης και η "Ελιά"

Όλος ο σοβαρός κόσμος χαιρετίζει τις ανακοινώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι για φορολογικές ελαφρύνσεις και πακέτα παροχών ύψους 90 δις ευρώ. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα να λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού. Άλλωστε, αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Αντ. Σαμαράς με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως και να έχει, η κίνηση του

νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι τολμηρή καθώς αψηφά τις Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο. Βέβαια δεν παρούσα στιγμή δεν ακούσαμε τίποτε από τον ργό Σόιμπλε, αλλά δεν πειράζει.

Η πλάκα είναι ότι μόλις ο Ρέντσι ανακοίνωσε τα μέτρα, την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και ραντεβού με την Αγγέλα Μέρκελ. Τυχαίο; Δε νομίζουμε καθώς πολύ πιστεύουν ότι θα θελήσει να του τραβήξει τ’ αυτιά» για τις ανακοινώσεις του. Διότι σου λένε οι Γερμανοί ότι δεν μπορεί να είσαι στο χείλος της χρεοκοπίας και να ανακοινώνεις φοροελαφρύνσεις.

Κυριακή κοντή γιορτή για τον Ρέντσι, πάντως, διότι θα φανεί πώς θα τον αντιμετωπίσει η Γερμανία και πώς κυρίως οι αδηφάγες αγορές. Διότι αν κι έσπευσε να τις καθησυχάσει λέγοντας ότι θα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η Ιταλία, αν την επόμενη εβδομάδα δει τα spreads να εκτινάσσονται στα ύψη και δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, τότε θα τις πάρει πίσω τις δεσμεύσεις για παροχές και φοροελαφρύνσεις.

Η πλάκα, πάντως, είναι το πώς αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα η απόφαση του Ρέντσι να ανακοινώσει τον τερματισμό της λιτότητας στην Ιταλία. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο χθες των «Νέων» που προέτρεπε και την ελληνική κυβέρνηση να το κάνει όπως ο κεντροαριστερός Ρέντσι, που δίνει ελπίδα στο Νότο, που αποτελεί στοίχημα για όλους, που ρίχνει το γάντι στη Μέρκελ και άλλα τέτοια επαναστατικά. Βεβαίως η εφημερίδα του Ψυχάρη τα κάνει όλα αυτά διότι ο Ρέντσι είναι κεντροαριστερός, κάτι σαν «σύντροφος» με τους εδώ υποστηρικτές της "Ελιάς" δηλαδή. Θέλει με άλλα λόγια να δείξει ότι μόνο οι κεντροαριστεροί έχουν τη συνταγή της σωτηρίας από τις πολιτικές λιτότητας και όλοι οι άλλοι, μεταξύ αυτών και ο Σαμαράς πρέπει να τους ακολουθήσουν. Ύπουλη επικοινωνιακή τακτική, αλλά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος κι όχι με υποσχέσεις που μπορεί να μην έχουν αντίκρισμα και είναι μοιάζουν με ακάλυπτες επιταγές. Αν θέλουν τα «Νέα» και όλοι οι κεντροαριστεροί (αλλά και πολλοί Συριζαίοι) που πανηγυρίζουν για τον Ρέντσι, ας το κάνουν στο τέλος κι όχι στην αρχή του τολμηρού εγχειρήματος. Διότι αν μια Ιταλία που είναι ένα βήμα από τη χρεοκοπία, παρ’ ότι μεγάλη βιομηχανική χώρα, τελικά χρεοκοπήσει από άκριτες επιλογές τότε να δούμε αν όλοι αυτοί θα πανηγυρίζουν.

Ξέρετε πόσο εύκολο είναι στον Σαμαρά να ανακοινώσει 50 δις ευρώ φοροελαφρύνσεις και παροχές; Το θέμα είναι αν θα πρόκειται για ακάλυπτες επιταγές, αν υπάρχουν και τα λεφτά για να τα υλοποιήσει. Με άδεια ταμεία σίγουρα μόνο αστείος μπορεί να φανεί όποιος κάνει τέτοιες εξαγγελίες και ο Ρέντσι θα πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι υπάρχουν τα λεφτά αλλιώς όλοι οι Ιταλοί θα έχουν το δικαίωμα να τον πουν «μασκαρά» όπως άλλωστε το είπε κι αυτός.

Στο χωριό μου λέγανε μια παροιμία για τους αιθεροβάμονες που ήταν όλο ψεύτικές υποσχέσεις και μπορούμε να την παραφράσουμε: «Με λόγια ο Ρέντσι χτίζει ανώγεια και κατώγεια».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα