Ο Ομπάμα στηρίζει τους ηγέτες του Κόλπου

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσφερε στη Σαουδική Αραβία και στα μικρότερα αραβικά κράτη νέα υποστήριξη και δεσμεύθηκε να τα υπερασπιστεί έναντι πιθανών πυραυλικών επιθέσεων, θαλάσσιων απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους τους ότι μια πυρηνική συμφωνία θα ενδυναμώσει την Τεχεράνη.

Κατά τη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ, όμως, ο Ομπάμα αρνήθηκε να προσφέρει ένα επίσημο σύμφωνο άμυνας που θα υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποστείλουν βοήθεια

σε περίπτωση που τα έθνη αυτά δεχθούν επίθεση. Αντ 'αυτού, προσπάθησε να τους καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την δέσμευση του για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους και είναι πρόθυμος να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το Ιράν.

«Επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μας για ασφάλεια στους εταίρους μας στον Κόλπο», είπε ο Ομπάμα στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Έκανε όμως μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη υπόσχεση που ήταν πολύ λιγότερο ισχυρή από τη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας που είχαν ζητήσει τα έθνη του Κόλπου.

Ο Ομπάμα προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους φόβους της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών εθνών της ομάδας που θεωρούν ότι η άρση των πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως απαιτείται στο πλαίσιο μιας πυρηνικής συμφωνίας, θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του από το Ιράκ στη Συρία στην Υεμένη. Ο πρόεδρος υποβάθμισε την απειλή, λέγοντας ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις εκτός και εάν η Τεχεράνη συμμορφωθεί με τους αυστηρούς όρους της συμφωνίας, ότι οι κυρώσεις είχαν ήδη οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία του Ιράν και ότι, σε κάθε περίπτωση, «το μεγαλύτερο μέρος της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας του Ιράν αφορά δραστηριότητες χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους». «Δεν αρνούμαι τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το τι θα συμβεί αν μειωθούν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να εξασφαλιστεί ότι ένα μέρος αυτής της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας δεν θα συμβαίνει πλέον».

Στη σύνοδο, ο Ομπάμα και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του - ανάμεσά τους ο Τζον Κέρι και ο Υπουργός Ενέργειας Έρνετ Μονλίζ, οι επικεφαλής διαπραγματευτές με το Ιράν – ενημέρωσαν αναλυτικά τους ηγέτες και τους εκπροσώπους του Κόλπου σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η συμφωνία, εφόσον έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, θα κάνει τελικά τις χώρες του Κόλπου και την περιοχή ασφαλέστερα, εμποδίζοντας το Ιράν από το να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Μετά από αυτό, πολλοί από τους περιορισμούς σχετικά με το Ιράν θα πρέπει να αρθούν, κάτι για το οποίο οι Άραβες ηγέτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

Ο Ομπάμα περιέγραψε επίσης αυτό που αποκαλεί «εκτεταμένο πρόγραμμα» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα για την υπεράσπιση εναντίον των ιρανικών πυραύλων, την αυξημένη συνεργασία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και περισσότερες κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Όμως, στην κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε με τον Ομπάμα και τους αξιωματούχους του Κόλπου την Πέμπτη, δεν υπήρχε καμία αναφορά του άλλου πιθανού κινδύνου που δημιουργείται από τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν: η πιθανότητα ότι μια ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία ή άλλες χώρες της περιοχής να ενισχύσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι Σαουδάραβες έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν όποιο όριο πυρηνικού εμπλουτισμού επιτραπεί στο Ιράν να διατηρήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό έχει αυξήσει τους φόβους ενός «αγώνα για εμπλουτισμό» που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Με το είδος της συμφωνίας που επιδιώκει ο Ομπάμα και οι διεθνείς σύμμαχοί του, «δεν θα υπάρχει ανάγκη να δούμε το είδος της περιφερειακή κούρσας εξοπλισμών που θα έκανε μία ήδη ασταθή περιοχή του κόσμου πολύ πιο ασταθή και ανασφαλή» σχολίασε ο Μπέντζαμιν Ρόουντς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Ομπάμα επιχείρησε μια επικίνδυνη ισορροπία όταν υποσχέθηκε βοήθεια στα αραβικά κράτη. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ούτε μπορούσε να δεσμευθεί ότι θα ανταποκριθεί αν ζητηθεί η βοήθεια των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η παροχή περισσότερων στρατιωτικών υλικών και κάποιας κατάρτισης φαίνεται απλώς ότι επεκτείνει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις.

Όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα πριν από μια δεκαετία περίπου με το Πακιστάν, προσκάλεσε τον πρόεδρο της χώρας εκείνη την εποχή, Περβέζ Μουσάραφ, στο Καμπ Ντέιβιντ και χαρακτήρισε την χώρα ένα «μείζονα σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ», ένα καθεστώς που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο το 1989. (Στη Μέση Ανατολή, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και το Κουβέιτ είναι «οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι εκτός ΝΑΤΟ»). Αλλά τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι αυτό δεν θα μπορούσε πιθανότατα να λειτουργήσει στην περίπτωση πολλών αραβικών κρατών, των οποίων η ιστορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά αμφισβητείται και των οποίων οι δυνατότητες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, ο Ομπάμα δεν ήταν έτοιμος να πει ότι η περιοχή καλύπτεται από την αμερικανική πυρηνική «ομπρέλα», μια ιδέα από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η απουσία πολλών ηγετών αντανακλά τις μέτριες προσδοκίες της συνάντησης, στην οποία μόνο δύο από τα έξι έθνη του Κόλπου έστειλαν τους κορυφαίους ηγέτες τους. Η απουσία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή, διότι οι ηγέτες της κατά πλειοψηφίας Σουνιτικής χώρας του ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική μιας πυρηνικής συμφωνίας με το σιιτικό Ιράν, η οποία φοβούνται ότι θα απελευθερώσει την Τεχεράνη για να ασκήσει περαιτέρω επιρροή στην περιοχή. Ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, και ο αναπληρωτής διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη, συμμετείχαν στη συνεδρίαση αντ 'αυτού.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα