Ο Ντράγκι με την Μέρκελ θα σώσουν την κατάσταση;

13:45 5/9/2012 - Πηγή: Antinews

Αυτό που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό,  είναι ότι η ΕΕ θα προχωρήσει τελικά σε μια κίνηση οριστικοποίησης της στρατηγικής της για την ανάκαμψη από την κρίση. Και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς, ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει συμφέρον να πετύχει αυτή η  ανάκαμψη.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, θα ανακοινώσει σχέδιο για την επέκταση της αρμοδιότητας της τράπεζας στην αγορά ομολόγων της

Ευρώπης. Όταν εφαρμοστεί στη πράξη αυτό το σχέδιο, το οποίο ο Draghi το υπολογίζει για μέσα στο 2013, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, και συνεπώς να συντελέσει στην μείωση του κόστους δανεισμού των οικονομικά ταλαιπωρημένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Πορτογαλία. Παράλληλα,  ο Draghi αναμένεται να ανακοινώσει και τη σύσταση μιας  νέας ευρωπαϊκής εποπτικής οικονομικής αρχής.

Όλα αυτά θεωρούνται, και είναι σημαντικά, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, και προφανώς, θα προσφερθεί η απαραίτητη ανακούφιση στην Αθήνα, την Μαδρίτη, την Λισσαβόνα, την Ρώμη, και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ειδικά τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση στο κόστος δανεισμού τους.

Παράλληλα, θα δοθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη στους επενδυτές, η οποία είχε χαθεί προ πολλού.

Ήδη, και μόνο με την αναμονή των εξαγγελιών του  Draghi, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μειώθηκε.

Δεύτερον, η Ευρώπη ενισχύεται, κινούμενη με αποφασιστικότητα προς μια δημοσιονομική ένωση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει παράλληλα με την νομισματική πριν από 12 χρόνια.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσει την έδρα της νέας ευρωπαϊκής εποπτικής τραπεζικής αρχής. Αυτή η αρχή θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια ενωμένη Ευρώπη, με παράλληλη αποδυνάμωση των εθνικών κυριαρχιών.

Εδώ και μερικούς μήνες, η Angela Merkel στηρίζει αυτό το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, και αυτή είναι μια ιδιαίτερα καθοριστική εξέλιξη. Μέχρι πρότινος έδειχνε μοιρασμένη μεταξύ των Βρυξελλών και του Βερολίνου, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα αντιευρωπαϊκό σώμα ψηφοφόρων στην χώρα της, αλλά αυτό φαίνεται πως έχει πια παρέλθει. Την στάση της μάλιστα την στηρίζει και ο Wolfgang Schäuble. Έτσι ο μόνος σημαντικός της αντίπαλος φαίνεται να είναι ο επικεφαλής της  Bundesbank,  Jens Weidmann.

Ο Draghi, και οι σύμμαχοί του, θα φέρουν την σωτηρία για όλους μας, αν εφαρμοστούν τα σχέδια του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ αποτελεί (συνολικά) την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Είναι μεγαλύτερη και από αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, που είθισται να  χαρακτηρίζονται ως οι δυο πρώτες.

Εδώ και πολύ καιρό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές της υψηλής τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό απέναντι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομική κατάρρευση. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικούς μήνες ο δ/νων σύμβουλος της Cisco, John Chambers ανήγγειλε την εξασθένηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της εταιρίας του, οι μετοχές της έπεσαν κατά 11% μέσα σε μια μόνο μέρα.

Τέλος, υπάρχει και η «φιλοσοφική» επιλογή, την οποία καλούνται να

Keywords
Τυχαία Θέματα