Ο Ντούτσε είναι στη μόδα!

08:47 5/1/2013 - Πηγή: Antinews

Ημερολόγια, μπλουζάκια και άλλα τινά με «πρωταγωνιστή» τον Μπενίτο Μουσολίνι εμφανίζονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Ιταλία. Φέτος όμως, ειδικά τα ημερολόγια, σχεδόν εξαντλήθηκαν. Όπως λέει στον Guardian ένας εκδότης αυτών των ημερολογίων, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις τους δεκαπλασιάστηκαν. Γιατί; Για πολλούς Ιταλούς, ο Μουσολίνι ήταν αυτός «που έβαλε ψωμί στα τραπέζια μας», όπως δηλώνει ένας 78χρονος στην εφημερίδα.

Εξήντα εννιά χρόνια μετά την πτώση του, ο ιταλός δικτάτορας έχει γίνει σήμερα σύμβολο για πολλούς

Ιταλούς. Φυσικά, από τους πιο θερμούς οπαδούς του είναι οι νεοφασιστικές νεολαίες, πολλοί από τους οποίους κατέβηκαν στη Ρώμης το φθινόπωρο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές της εκπαίδευσης, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως το «Viva Ντούτσε».
Σε μια πόλη νότια της Ρώμης, αποφάσισαν να δαπανήσουν 127.000 δολάρια για έναν τύμβο του Rodolfo Graziani, ενός από τους πιο αιμοσταγείς στρατηγούς του Μουσολίνι. Ένας σημαντικός επιχειρηματίας πρότεινε τη μετονομασία του αεροδρομίου Forli σε Emilia Romagna – η περιοχή της βόρειας Ιταλίας, όπου γεννήθηκε ο δικτάτορας- ενώ ένας διευθυντής στην Ascoli Piceno προσπάθησε να κρεμάσει ένα πορτρέτο του δικτάτορα στο σχολείο του.

Σε ένα μεγάλο μέρος, η επαναφορά του Μουσολίνι στη μόδα οφείλεται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είπε κάποτε ότι ο δικτάτορας έστελνε τους πολιτικούς αντιπάλους του για διακοπές. Ο Lele Mora, διάσημος κυνηγός ταλέντων στην Ιταλία και φίλος του Καβαλιέρε, είχε κατεβάσει έναν ιταλικό φασιστικό ύμνο για ήχο κλήσης του κινητού του, ενώ ο επίσης φίλος του γερουσιαστής Marcello Dell’Utri είχε περιγράψει τον Μουσολίνι ως «έναν έκτακτο άνθρωπο με μεγάλη κουλτούρα».

Στην Ευρώπη της λιτότητας, η μνήμη ενός ισχυρού άντρα που έβαλε ταχυδρομεία σε κάθε γειτονιά και έκανε τα τρένα να λειτουργούν είναι πιο δυνατή από ποτέ. Έχει γίνει ένα λαϊκό είδωλο και πολλές φορές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτή η νοσταλγία δεν σχετίζεται με την φασιστική ιδεολογία. Εξάλλου, ο εκδοτικό οίκος Gamma 3000 που πλασάρει τα ημερολόγια, στην ίδια σειρά έχει και ημερολόγια με τον Τσε Γκεβάρα, τον καθολικό άγιο Padre Pio και πολλά τόπλες μοντέλα.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/01/benito-mussolini-rehabilitation-italy

Keywords
Τυχαία Θέματα