Ο Ντόναλντ Τραμπ «πρόσωπο της χρονιάς» του περιοδικού Time

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε το περιοδικό "Time" ως "Πρόσωπο της Χρονιάς". Φέτος είναι η 90ή φορά που επιλέγει το πρόσωπο που επηρέασε περισσότερο τα παγκόσμια δρώμενα την χρονιά που τελειώνει.

Ο "Πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής", όπως των χαρακτηρίζει, αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση εν όψει την νέας χρονιάς, "να αποδείξει αυτό για το οποίο ολόκληρη η χώρα έχει διχαστεί", αν δηλαδή αυτός επηρέασε τον κόσμο προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Αναλύοντας το "Φαινόμενο

Τραμπ", το Time γράφει: "Για εκείνους που πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι προς το καλύτερο, η νίκη Τραμπ αποτελεί μια από καιρό αναμενόμενη επίπληξη στην εδραιωμένη και αλαζονική κυβερνώσα τάξη. Για όσους το θεωρούν χειρότερο, η καταστροφή εκτείνεται στην πρόκληση των κανόνων ευγένειας και λόγου, μια πολιτική που δηλητηριάζει με άθλια κύματα ρατσισμού, σεξισμού, πρωτογονισμού. Για τους οπαδούς του, παραδίδει μια βαθιά, ιστορική αλλαγή. Για τους επικριτές του, εμπνέει φόβο, τόσο για το τι μπορεί να κάνει όσο και για το τι μπορεί να γίνει στο όνομά του".

Το περιοδικό σχολιάζει ότι "μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να σταματήσει να τουιτάρει, αλλά θα το κάνει μόνο γιατί θα έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο να λέει την ιστορία που θέλει απευθείας στο κοινό που θέλει να την ακούσει". Όσο για την εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ, τονίζει πως η Χίλαρι έχασε γιατί προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ, αν και τουλάχιστον έξι στους δέκα ψηφοφόρους εξακολουθούν να έχουν αρνητική άποψη για αυτόν. Γράφει συγκεκριμένα: "Για το γεγονός πως θύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και ότι η αλήθεια είναι τόσο δυνατή όσο η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτού που τη λέει, για το γεγονός πως ενδυνάμωσε ένα κρυμμένο εκλεκτορικό σώμα κάνοντας 'φυσιολογική' την οργή του και μεταδίδοντας απευθείας τους φόβους του, αλλά και για το ότι σχηματοποίησε την πολιτική κουλτούρα του αύριο γκρεμίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2016".

Στην περαιτέρω ανάλυση, το περιοδικό αναλύει τους κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ που οδήγησαν στο "φαινόμενο Τραμπ", αναφερόμενο στη φτωχοποίηση της Αμερικής, στους "ξεχασμένους που πληρώνονται με την ώρα και φτιάχνουν παπούτσια τα οποία ποτέ δεν θα αγγίξουν τα χαλιά της έπαυλής του". Η φωτογράφιση για το εξώφυλλο έλαβε χώρα στον Πύργο Τραμπ στην Νέα Υόρκη, στο πολυτελές τριώροφο διαμέρισμά του, όπου όπως τονίζει, όλο το προσωπικό κυκλοφορεί με προστατευτικά στα παπούτσια του για να μην λερώσει τα ανοιχτόχρωμα χαλιά ή χαράξει τα πολυτελή μάρμαρα…

time.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα