Ο Μακ Μάστερ νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον στρατηγό Μακ Μάστερ νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας. Ανακοίνωσε την απόφασή του σε δημοσιογράφους στο Mar-a-Lago τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας τον Μακ Μάστερ «έναν άνθρωπο με τεράστιο ταλέντο και τεράστια εμπειρία». Ο Μακ Μάστερ θα αντικαταστήσει τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος ζήτησε να παραιτηθεί μετά την παραπλανητική ενημέρωση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο

απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ο οποίος αντικατέστησε προσωρινά τον Φλιν στην NSA, θα παραμείνει στο εθνικό συμβούλιο ασφάλειας ως επικεφαλής του προσωπικού. Ο Τραμπ είπε ότι οι δυο τους θα πρέπει να «συνεργαστούν». «Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ, πολύ ιδιαίτερος» δήλωσε ο Τραμπ. Σχολίασε, επίσης, τις συνεντεύξεις του για τη δουλειά, ειδικά για τον πρώην πρεσβευτή του ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, ο οποίος θεωρούνταν φαβορί. «Ξέρω ότι με τον Τζον Μπόλτον θα συνεργαστούμε σε ένα κάπως διαφορετικό επίπεδο» δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Μακ Μάστερ ευχαρίστησε τον Τραμπ για την ευκαιρία να υπηρετήσει στη θέση, με σύντομες παρατηρήσεις. Ο Κέλογκ επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας ότι είναι τιμή να υπηρετήσει δίπλα στον Μακ Μάστερ, τον οποίο αποκάλεσε «έναν μεγάλο πολιτικό, έναν μεγάλο στρατιωτικό». «Είναι μια σπουδαία ομάδα», δήλωσε ο Τραμπ. «Η χώρα μας είναι τυχεροί που έχει δύο τέτοιους ανθρώπους».

Η πρώτη επιλογή του Τραμπ, ο απόστρατος Αντιναύαρχος Ρόμπερτ Χάργουαρντ, απέρριψε την προσφορά. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ «έδωσε πλήρη εξουσία στον Μακ Μάστερ να προσλάβει όποιον κρίνει αναγκαίο». Ο διορισμός του Μακ Μάστερ έγινε δεκτός με ανάμεικτες κριτικές. «Είναι ένας από τους πιο σεβαστούς στρατιωτικούς των τελευταίων 20 χρόνων – τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Υπό αυτή την έννοια, η φήμη του είναι άκρως αντίθετη με αυτή του Φλιν και ταιριάζει πολύ καλύτερα στη μη-ιδεολογική, τεχνοκρατική ομάδα των Τζιμ Μάτις, Ρεξ Τίλερσον και Τζον Κέλι» σχολίασε ο Ντέρεκ Τσόλετ, σύμβουλος στο Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Αλλά έχει ελάχιστη εμπειρία με τη διαδικασία της διϋπηρεσιακής χάραξης πολιτικής, και έτσι θα υπάρξει μια σημαντική καμπύλη εκμάθησης».

Ένα πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα, έδωσε στον Μακ Μάστερ κάποιες συμβουλές. «Θα πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο πράγματα άμεσα: στη θέσπιση μιας σαφούς πολιτικής διϋπηρεσιακής διαδικασίας για την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του παρελθόντος μήνα και στο να ξανακερδίσει το σημαντικά αποθαρρυμένο προσωπικό του NSC την εμπιστοσύνη για την ποιότητα των ανθρώπων στο Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Πρεμ Κουμαρ. Ένας άλλος αξιωματούχους του NSC έδωσε μία προειδοποίηση: «Η εξασφάλιση όλων των φωνών, ιδιαίτερα εκείνων που παρέχουν αντεπιχειρήματα, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική οργάνωση. Όσο περισσότερα προσπαθούν να φιμώσουν τη διαφωνία στο εσωτερικό της δομής, τόσο πιο δυνατά θα εκφράζεται εκτός της επίσημης διαδικασίας, κάτι το οποίο βλάπτει τελικά την ικανότητά σας να προκαλείτε αλλαγή», δήλωσε ο αξιωματούχος που υπηρετούσε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα