Ο γνωστός Τραμπ επέστρεψε…

14:16 1/9/2016 - Πηγή: Antinews

Μιλώντας λίγες ώρες μετά από την επίσκεψη-αστραπή στο Μεξικό, ο Τραμπ είπε σε μια συγκέντρωση στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ότι παραμένει πιστός στο σχέδιό του για μια "δύναμη απέλασης" για την παρακολούθηση των παράνομων μεταναστών.

Στην Αριζόνα είδαμε τον πραγματικό Ντόναλντ Τραμπ: αυτόν που ήδη γνωρίζαμε. Δεν υπήρξε καμία περιστροφή. Δεν υπήρξε κανένας ήπιος τόνος. Υπήρξε μόνο ο Τραμπ. Σε μια πολυσυζητημένη από την αναγγελία της ακόμα ομιλία για τη μετανάστευσης στο Φοίνιξ, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιτέλους εγκατέλειψε κάθε πρόσχημα ότι θα μετριάσει τις απόψεις του. "Δεν θα υπάρξει αμνηστία,"

διακήρυξε ο Τραμπ, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Ο προεδρικός υποψήφιος φαινομενικά προχώρησε πέρα από αυτό, καθιστώντας σαφές ότι αντιτίθεται σε μια πιο ήπια μορφή αμνηστίας, όπου οι λαθρομετανάστες που δικαιούνται αμνηστία θα μπορούν να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους για να υποβάλουν αίτηση για μια ταχεία πορεία προς τη νόμιμη οδό. "Εκείνοι που έχουν φύγει για να επιδιώξουν μια είσοδο στο πλαίσιο αυτού του νέου συστήματος, δεν θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στη βίζα, αλλά θα πρέπει να εισέλθουν βάσει των ορίων μετανάστευσης ή των ορίων που θα δημιουργηθούν" δήλωσε ο Τραμπ.

Η ομιλία ήρθε μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες ο Τραμπ υπαινίχθηκε πιο ήπια αντιμετώπιση. Μάλιστα φάνηκε να δείχνει σε μια συνέντευξη στον Sean Hannity στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια πορεία προς το νομικό καθεστώς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Γρήγορα υπαναχώρησε από τη δήλωση αυτή - το αποτέλεσμα ήταν μια πολιτική που έμοιαζε με χάος.

Υπήρξαν σημάδια, επίσης, ενός μετριοπαθούς τόνου νωρίτερα την Τετάρτη, όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Πόλη του Μεξικού. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ήταν συγκρατημένος και μίλησε για την παράνομη μετανάστευση ως μια ανθρωπιστική κρίση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε συζητήσει με τον πρόεδρο του Μεξικού την περιβόητη δέσμευση του, ότι το Μεξικό θα πληρώσει το τείχος στα σύνορα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο τεχνικά αλήθεια - δεν υπήρχε καμία συζήτηση, αλλά μόνο και μόνο επειδή ο πρόεδρος του Μεξικού άρχισε την συνομιλία τους τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει.

Στην ομιλία του στο Φοίνιξ, ο Τραμπ τα αναίρεσε όλα. "Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%. Δεν το ξέρει ακόμα, αλλά θα πληρώσει" είπε. Ο Τραμπ ανανέωσε την έκκλησή του για αυτό που αποκάλεσε μια ειδική ομάδα απέλασης. Χωρίς τη χρήση του τίτλου του, επαίνεσε για μια ακόμη φορά την "Operation Wetback", την περίφημη πολιτική μαζικών απελάσεων επί Αϊζενχάουερ. "Θα περάσουν στην άλλη άκρη και μετά θα ξαναεπιστρέψουν. " είπε, ενώ δεσμεύτηκε να "απομακρύνει αρκετά" εκείνους που απελάθηκαν.

Επανέλαβε μαρτυρίες από γονείς Αμερικανών που σκοτώθηκαν από τους παράνομους μετανάστες, για να υποστηρίξει ότι το θέμα όχι ως ανθρωπιστικό ή ακόμα και οικονομικό, αλλά ως θέμα εγκληματικότητας που σχετίζεται με την "ευημερία του αμερικανικού λαού".

Ο Τραμπ δεν ζήτησε ρητά την απέλαση και των 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ - κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί της μετανάστευσης αντιτίθενται στην ιδέα. Αλλά επέμεινε: "Όποιος εισέρχεται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαύνεται, αλλιώς δεν έχουμε χώρα".

Ο Τραμπ δεν άγγιξε το αμφιλεγόμενο θέμα του αναφαίρετου δικαιώματος της υπηκοότητας από τη στιγμή της γέννησης, στο οποίο ήταν επίσης αντίθετος στο παρελθόν, ακόμη και στο σημείο να διεκδικήσει η συνταγματική αυτή διάταξη να μπορεί να αντιστραφεί με μια πράξη του Κογκρέσου - ένας στόχος που ελάχιστοι έγκριτοι νομικοί μελετητές θα ενέκριναν. Το θέατρο γύρω από την ομιλία του ένιωσα σαν μια επαναφορά σε θορυβώδες τρόπους Στην ομιλία του, ο Τραμπ περιέλαβε και πολλά παραδοσιακά θέματα συζήτησης, ενώ επιτέθηκε στην Χίλαρι Κλίντον και στις "ελίτ των μέσων ενημέρωσης" που θεωρούν την "υπερθέρμανση του πλανήτη" ως πρόβλημα.

Στο πλάι του ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, φορώντας καπελάκι που έγραφε "Κάντε το Μεξικό και πάλι σπουδαίο", σε μια χαρακτηριστική εμφάνιση της εκστρατείας Τραμπ. Η ωμή συντηρητική βάση του κόμματός του, όπως αποδείχθηκε, δεν έχει τίποτα για να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, πόσο μάλλον τους Λατίνους ή τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι έχουν αποξενωθεί από την σκληρή ρητορική του.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο σε μια συζήτηση με πολλά πισωγυρίσματα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, για το αν ο Τραμπ θα προσπαθήσει να ενεργήσει ως ένας συμβατικός υποψήφιος ή απλά θα είναι ο εαυτός του. Η συζήτηση πλέον τελείωσε. Δεν θα υπάρξει πιο μετριοπαθής Τραμπ, ούτε πιο συμπονετικός Τραμπ.

Αντ' αυτού ο ίδιος υποψήφιος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι Μεξικανοί "φέρνουν ναρκωτικά, φέρνουν το έγκλημα και είναι βιαστές" είναι αυτός που θα εμφανιστεί ενώπιον των ψηφοφόρων το Νοέμβριο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα