Σημείο καμπής για τη γερμανική ακροδεξιά

14:16 1/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο χειρότερος εφιάλτης του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες για τις εκλογές στα βορειοανατολικά: το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα μπορούσε, για πρώτη φορά, να γίνει το πιο ισχυρό κόμμα σε ένα κρατίδιο. Και μάλιστα, ακόμα χειρότερα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί "στην πίσω αυλή" της Άνγκελα Μέρκελ.

Η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να κυριαρχεί

στον πολιτικό τοπίο σε όλη τη Γερμανία και το Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν, το πιο αραιοκατοικημένο κρατίδιο της χώρας και εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ, δεν αποτελεί εξαίρεση. Το AFD έχει χρησιμοποιήσει την κρίση, επιζητώντας δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και καθιστά πολύ σαφές το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τα προβλήματα της χώρας: τη Μέρκελ.

"Η προσφυγική κρίση μας έχει βοηθήσει, αναμφίβολα" λέει ο Λέιφ-Ερικ Χολμ, βασικός υποψήφιος του AFD στην εκλογική περιφέρεια. Το κόμμα του Χολμ έχει 21 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (28 τοις εκατό) και τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ (22 τοις εκατό), αλλά στελέχη του κόμματος έχουν την πεποίθηση ότι το ποσοστό θα εκτοξευθεί την ημέρα των εκλογών. Αυτό άλλωστε έχει ξανασυμβεί: τον Μάρτιο, στη Σαξονία-Άνχαλτ οι δημοσκοπήσεις έδιναν 19 τοις εκατό στο AFD και κέρδισε 24 τοις εκατό. Τερμάτισε δεύτερο στις εν λόγω εκλογές και ελπίζει να κάνει ένα ακόμα βήμα αυτή τη φορά.

Ό,τι κι αν συμβεί, το AFD είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισέλθει στο ένατο κοινοβούλιο κρατιδίου από τα 16. Το δέκατο θα ακολουθήσει πιθανόν δύο εβδομάδες αργότερα, όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στο Βερολίνο, όπου το AFD έχει στις δημοσκοπήσεις 10 τοις εκατό. Το νέο πρόσωπο της γερμανικής πολιτικής ήταν εμφανές όταν η Μέρκελ ταξίδεψε στο Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν στα μέσα Αυγούστου για να συναντηθεί με αγρότες, παραδοσιακά ένθερμους υποστηρικτές των συντηρητικών της. Η καγκελάριος ήταν καλά προετοιμασμένη, λέγοντας στους αγρότες ότι θα υποστηρίξει τη χρήση της ουσίας glyphosate στα ζιζανιοκτόνα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους κανονισμούς ασφαλείας, και περιγράφοντας με πολλές λεπτομέρειες πόσο εντυπωσιασμένη ήταν από τη θεριζοαλωνιστική μηχανή μπροστά από το αγρόκτημα. Οι αγρότες δεν οργίστηκαν, αλλά ανησύχησαν. "Δεν είμαι απλά ένας αγρότης, είμαι επίσης ένας ανήσυχος πολίτης," είπε κάποιος στη Μέρκελ, χωρίς να εξηγεί τι τον ανησυχεί. "Παρακαλώ χρησιμοποιήστε τη δύναμή σας, έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα ασφαλές μέλλον".

Η καγκελάριος γνωρίζει ότι, ενώ η δημοτικότητά της έχει μειωθεί, ο νέος ακροδεξιός αντίπαλος της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτούς τους δύσκολα εξηγήσιμους φόβους. Σε μια προεκλογική εκδήλωση στο Σβερίν μία ημέρα αργότερα, ο Μπιορν Χόκε, ο βασικός καθοδηγητής της δεξιάς πτέρυγας του AFD, μίλησε στην κεντρική πλατεία. Ο πρώην δάσκαλος κλήθηκε να δώσει τις απόψεις του σχετικά με την εκπαίδευση, αλλά προχώρησε πολύ περισσότερο, επευφημούμενος για σχόλια όπως το "Θα ήθελα να ζήσω σε ένα δημοκρατικό κράτος που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου. Γι 'αυτό λέω 'Όχι' σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, και 'δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την αφόρητη δικτάτορα καγκελάριο πια". Η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να φωνάζει: "Η Μέρκελ πρέπει να φύγει".

Το AFD δεν ασχολείται με τοπικά ζητήματα. Προτιμά να στέλνει πιο άμεσα μηνύματα κατά της μετανάστευσης, με συνθήματα όπως το "σταματήστε το χάος του ασύλου". "Τα εθνικά θέματα κυριαρχούν σαφώς σε αυτές τις πολιτειακές εκλογές", δήλωσε ο Χολμ. Ο πρώην παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής είναι πιο ήπιων τόνων από τον Χόκε, αλλά δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την υπερ-συντηρητική στάση του. "Πρώτον, ήταν η προβληματική διάσωση του ευρώ, μετά ήρθε ο μετασχηματισμός της ενέργειας με τη Μέρκελ να προσπερνά ακόμη και το Κόμμα των Πρασίνων, και στη συνέχεια - η οποία σηματοδοτεί το χαμηλότερο σημείο - η κρίση των προσφύγων, η οποία προκάλεσε φόβο μεταξύ των ανθρώπων για το τι άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει" είπε. "Αυτές οι κρίσεις αντιμετωπίστηκαν φτωχά και δεν υπήρχε καμία συντηρητική εναλλακτική λύση [στα κυβερνώντα κόμματα]".

Πληγωμένα "θηρία"

Επί δεκαετίες, τα δύο κύρια κόμματα - οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες - έχουν αγωνιστεί για το ποιος μπορεί να οδηγήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, τόσο σε κρατικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επί μια δεκαετία, το Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν κυβερνάται από ένα "μεγάλο συνασπισμό" του SPD και του CDU. Το AFD ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πλέον διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων "θηρίων", χάρη στον "κοινωνικό εκδημοκρατισμό" του κόμματος της Μέρκελ, όταν αυτή άνοιξε τις πόρτες στους πρόσφυγες από τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. "Έχουμε ουσιαστικά αντικαταστήσει το παλιό CDU, διότι η Μέρκελ το μετακίνησε πάρα πολύ προς τα αριστερά" είπε ο Χολμ.

"Εδώ και δέκα χρόνια, έχει υπάρξει η δυναμική ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος," δήλωσε ο Τιμ Μπλέις, ο οποίος εργάζεται στο συμβουλευτικό κέντρο για τα θύματα της δεξιάς βίας στο Ρόστοκ, την μεγαλύτερη πόλη του Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν. Το κρατίδιο συνήθως ψηφίζει Δεξιά. Κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, το 2011, το ακροδεξιό NPD κέρδισε το 6 τοις εκατό των ψήφων ώστε να παραμείνει στο κρατικό κοινοβούλιο, όπου ήταν από το 2006. Το όριο είναι 5 τοις εκατό. Ωστόσο, το NPD, το οποίο εκφράζει ανοιχτά νεοναζιστικές απόψεις, έχει στιγματιστεί, και τα άλλα κόμματα συμφώνησαν σε μια πολιτική που ονομάζεται "Schweriner Weg," ουσιαστικά μια συμφωνία να αγνοήσουν το κόμμα.

Τότε, το AFD δεν υπήρχε ακόμη.

Έχει διανύσει πολύ δρόμο σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδρύθηκε το 2013 ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας εναντίον των, σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενων από τη Γερμανία, διασώσεων για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Πλέον, το AFD έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπερσυντηρητικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα που απευθύνεται σε όσους έχουν δεξιές απόψεις, λέει ο Μπλέις, αλλά τους απωθεί η ακραία φύση του NPD, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να επαναστατήσουν εναντίον του κατεστημένου. Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκδήλωσης του AFD στο Σβερίν, υπήρχαν διαδηλωτές που κρατούσαν πανό κατά των "ψεμάτων στον Τύπο" και των "πολεμοχαρών Ηνωμένων Πολιτειών". Ένας άνδρας φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε "Grossdeutschland", το οποίο περιγράφει τα σύνορα της Γερμανίας προ του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας αρχιτέκτονας από το Αμβούργο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, είπε ότι ήταν εκεί για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που ονομάζεται "βήμα-προς-βήμα εξισλαμισμό" της Γερμανίας. Μια γυναίκα είπε ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά της "ισότητας των φύλων", καθώς τα παιδιά σχολείο διδάσκονται για την ομοφυλοφιλία.

Ο μόνος κοινός παρονομαστής φαίνεται να ήταν η αποδοκιμασία τους για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό. Ανήσυχοι για την ταχεία άνοδο της ακροδεξιάς, οι κρατικοί αξιωματούχοι και από τις δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την εθνική κυβέρνηση στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων. "Μέχρι σήμερα, η Μέρκελ προσποιείται ότι η Γερμανία θα μπορούσε να υποδεχθεί όλους όσους διώκονται. Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία του SPD στην εφημερίδα Die Welt. Ο Σέλερινγκ αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για αυτό το άρθρο.

Ο Λόρενζ Κάφιερ, ο υποψήφιος των συντηρητικών της Μέρκελ, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να παρουσιάσει το κόμμα του ως προπύργιο της εσωτερικής ασφάλειας, βασισμένος στις ιδέες της πολιτικής περί νόμου και τάξης, όπως η απαγόρευση της μπούρκα. Είναι μια δύσκολη μάχη για τα δύο κόμματα. Το SPD κέρδισε το 35 τοις εκατό των ψήφων το 2011 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για το 28 τοις εκατό αυτό το χρόνο και το CDU έχει στις δημοσκοπήσεις 22 τοις εκατό, κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 23 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εν λόγω, die welt, εκλογες, μερκελ, δημοσκοπηση, λύση, spd, cdu, τιμ, npd, διαδηλωσεις, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, ζιζανιοκτονα, μια ημερα, χωρες, βερολινο, βημα, γερμανια, γυναικα, εθνικη, πλαισιο, npd, αρθρο, αμβουργο, ανγκελα μερκελ, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, δασκαλος, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δωσει, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εν λόγω, εφιαλτης, εφημεριδα, ιδεες, υπηρχαν, ιστορικο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, κρατικο, λεπτομερειες, λύση, μηνυματα, ομοφυλοφιλια, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, πορτες, προβληματα, σαξονια, συνεχεια, συρια, συνθηματα, σχολειο, σχολια, τιμ, τοις εκατο, φυση, φορα, χαος, χειροτερα, cdu, die welt, ερωτησεις, εθνικο, εθνικα θεματα, μπροστα, spd, θεματα
Τυχαία Θέματα