Ο φιλελεύθερος Μουν Τζε-ιν νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας

18:59 9/5/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Μουν Τζε-ιν, ένας προοδευτικός υποψήφιος που ευνοεί τους στενότερους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τα exit polls που κυκλοφόρησαν. Οι πρόωρες εκλογές έγιναν μετά την αποπομπή της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ για σκάνδαλο διαφθοράς. Οι Νοτιοκορεάτες ανυπομονούν να αφήσουν πίσω τους

την αναταραχή των τελευταίων έξι μηνών και να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα σε μια εποχή που ο Πρόεδρος Τραμπ κρατά σκληρή στάση τόσο για τη Νότια όσο και για τη Βόρεια Κορέα, ενώ το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν συνεχίζει να απειλεί λεκτικά αλλά και με πυραύλους.

Η πιθανή νίκη του Μουν θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο και δυνητικά δύσκολο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα ενώ η διοίκηση Τραμπ ζητά πίεση και τιμωρία. Ο Μουν, υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα, κέρδισε το 41,4 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με τα κοινά exit polls που διεξήχθησαν από τους τρεις βασικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Νότιας Κορέας. "Ένιωσα τη σοβαρή επιθυμία του λαού να αλλάξει η κυβέρνηση, για να δημιουργηθεί μια χώρα άξια να ονομάζεται έθνος", δήλωσε ο Μουν στους δημοσιογράφους.

Ο συντηρητικός Χονγκ Γιουν-πιο κέρδισε το 23,3% και ο κεντρώος Αν Τσουλ-σου ήταν τρίτος με 21,8. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Ο νικητής θα γίνει πρόεδρος αφού η Εθνική Εκλογική Επιτροπή πιστοποιήσει τα αποτελέσματα σε μια συνάντηση προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης. Θα ορκιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, χωρίς τη συνήθη μεταβατική περίοδο διάρκειας δύο μηνών.

Οι εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός 60 ημερών μετά την αποπομπή της Παρκ τον Μάρτιο, της πρώτης γυναίκας προέδρου της Νότιας Κορέας και κόρης του ισχυρού προέδρου Παρκ Τσουνγκ-χε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή, ενώ δικάζεται για 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δωροδοκία και διαφθορά. Η Παρκ κατηγορήθηκε για το ρόλο της σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται μέλη από το προεδρικό της γραφείο, ο επικεφαλής του ταμείου συντάξεων και ηγέτες των μεγαλύτερων συγκροτημάτων της χώρας. Ο Λι Τζά-Γιονγκ, ο απόγονος της ισχυρής οικογένειας που ελέγχει τη Samsung, είναι επίσης υπό κράτηση και σε δίκη για τον υποτιθέμενο ρόλο του στο σκάνδαλο.

Ο Μουν έχει θέσει την οικονομία στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του και υπόσχεται να τονώσει την οικονομία και να μειώσει τη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι βασικές προτάσεις πολιτικής του περιλαμβάνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με τη συγκεκριμένη δέσμευση να δημιουργηθούν 810.000 θέσεις στον δημόσιο τομέα, τη μείωση των ωρών εργασίας, τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τους διορισμούς κυβερνήσεων και την ενίσχυση των κανονισμών σχετικά με τους τεράστιους εταιρικούς ομίλους που κυριαρχούν στη Νότια Κορέα και έχουν εμπλακεί στα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς.

Αν και τα εγχώρια ζητήματα έχουν κυριαρχήσει σε αυτήν την εκστρατεία, οι εξωτερικές υποθέσεις είναι πολύ υψηλότερα στην ημερήσια διάταξη από ό,τι συνήθως, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκλογής του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και της στάσης που ανέλαβε στη Βόρεια και Νότια Κορέα. Ο Μουν έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει την απόφαση της κυβέρνησης της Παρκ να φιλοξενήσει αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας και να επαναλάβει την οικονομική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης ενός κοινού εργοστασιακού πάρκου στη βόρεια πλευρά των συνόρων, για το οποίο η Παρκ είχε πει ότι διοχετεύει χρήματα στο καθεστώς Κιμ.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μουν Τζε-ιν, Νότιας Κορέας,moun tze-in, notias koreas