Ο Ερντογάν καλεί την Ευρώπη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και απειλεί

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την Ευρώπη να δεχτεί περισσότερους από τους 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, με άρθρο του στον Guardian. Την ίδια ώρα υποδέχεται τους ξένους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μέλη της κυβέρνησής του απειλούν με ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ.

"Από τα περίπου 3 εκατομμύρια μετανάστες η Ευρώπη έχει πάρει από τον Μάρτιο 177 και 2.000 πήγαν στον Καναδά. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση πρέπει να συνεργαστούμε.

Έτσι θα τους πείσουμε να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στην θάλασσα, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα" αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας. "Όταν η διεθνής κοινότητα απέτυχε στην Συρία, ανέλαβε η Τουρκία, τώρα πρέπει να βοηθήσουν οι άλλοι" τονίζει.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλού απείλησε ότι η Τουρκία μπορεί να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης, εάν η ΕΕ συνεχίσει να εφαρμόζει "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στις συνομιλίες της με την Άγκυρα. Η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με στόχο την ανακοπή της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά εμπόδια, εξαιτίας των διαφωνιών για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, για τον οποίο η Ένωση ζητεί να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά μέτρα.

theguardian.com, nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα