Ο Χιώτης που έγινε σταρ, χωρίς να είναι μπουζουξής…

15:58 8/3/2012 - Πηγή: Antinews

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου και ίσως τη μεγαλύτερη σε επίπεδο Champions League, έκανε χθες το βράδυ ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Ο Δαβίδ του θεσμού  με δύο αποκρούσεις του Διονύση Χιώτη στη διαδικασία των πέναλτι ξεπέρασε το εμπόδιο της Λυών και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία

του κυπριακού ποδοσφαίρου!

Οι δηλώσεις του Έλληνα πορτιέρο προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στους απανταχού Έλληνες. Πρόκειται για τον Διονύση Χιώτη, που στο ξεκίνημα της καριέρας του στην ΑΕΚ, ο «πρύτανης» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Νίκος Αλέφαντος του είχε πει: «Άσε την μπάλα αγόρι μου, μην ασχολείσαι. Ο Χιώτης ήταν ένας και ήταν μπουζουξής …»
Η ομάδα του κ. Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού πρώτα ισοφάρισε το 1-0 του α’ αγώνα, το οποίο κράτησε στην κανονική διάρκεια του ματς και στην παράταση. Νίκησε τους Γάλλους 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι και έκλεισε θέση για την κλήρωση της φάσης των «8» στις 16 Μαρτίου.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έστησε καταπληκτικά την ομάδα που με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Ο βραζιλιάνος πρώην άσσος της ΑΕΚ Γκουστάβο Μαντούκα ήταν αυτός που στο 9′, έπειτα από εξαιρετική πάσα του πρώην χαφ του Παναθηναϊκού και αρχηγού του ΑΠΟΕΛ Κώστα Χαραλαμπίδη, πέτυχε το χρυσό γκολ για τον πρωταθλητή Κύπρου. Η κυπριακή ομάδα ήταν προσηλωμένη στην τακτική για 120′ λεπτά, έδειξε την απαιτούμενη ψυχραιμία στα πέναλτι και πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση.

Είναι ασφαλώς και μια δικαίωση για προπονητή και παίκτες που το «προηγμένο» ελληνικό πρωτάθλημα τους απέβαλε, περίπου ως αποτυχημένους. Ο Ιβάν που είχε δείξει στοιχεία μεγάλου προπονητή και στον Ηρακλή, στον ΑΠΟΕΛ δημιούργησε την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ο ταπεινός ΑΠΟΕΛ λοιπόν, συνεχίζει το παραμυθένιο ταξίδι του στο Champions League και πλέον ουδείς τον υποτιμά, κανένας δεν αμφισβητεί την αξία αυτής της ομάδας. Στους «8» τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο από την πορεία του ΑΠΟΕΛ, είναι  ότι οι συνηθισμένες δικαιολογίες των ελληνικών ομάδων για το γεγονός ότι δεν πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται προφάσεις. Σε καμία περίπτωση το μπάτζετ της κυπριακής ομάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των «μεγαθηρίων» που μετέχουν στο θεσμό και  συμμετέχει σε ένα κατεξοχήν θεωρούμενο «μη ανταγωνιστικό» πρωτάθλημα. Για την κυπριακή ομάδα οι αγώνες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από τη φάση των προκριματικών το καλοκαίρι, αποτέλεσαν απόλυτη προτεραιότητα. Και δικαιώθηκαν, έστω κι αν στο κυπριακό πρωτάθλημα είναι μόλις στην τρίτη θέση και είναι πιθανόν να μην κατακτήσουν τον τίτλο. Με τη φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία άλλωστε, πολύ μικρή σημασία θα έχει…

Καλό είναι να είσαι πρώτος στο «χωριό». Ασυγκρίτως όμως καλύτερο είναι να είσαι μέσα στους πρώτους στην «πόλη»…

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα