«Ο Αγών μου» σε επιστημονική έκδοση

13:28 2/3/2015 - Πηγή: Antinews

Όσοι αντιμετωπίζουν ισχυρούς εχθρούς θα πρέπει πάντα να επιδιώκουν ισχυρούς συμμάχους. Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η αποστολή που αντιμετωπίζει ο Magnus Brechtken, από το Μόναχο, που ανέλαβε το αμφιλεγόμενο έργο της επανακυκλοφορίας του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Aγών μου». Ο Brechtken είναι αντιπρόεδρος του γνωστού Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας της πόλης (IFZ). Το 2012, το Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας, το οποίο κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ανέθεσε στο IFZ την επιστημονική επεξεργασία του περίφημου βιβλίου. Ενάμιση χρόνο αργότερα, κάτω από τις

διαταγές του υπουργού-προέδρου της Βαυαρίας, Horst Seehofer (CSU), η υποστήριξη στο σχέδιο αυτό αποσύρθηκε. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο Μόναχο, Winfried Bausback, τάχθηκε επίσης κατά του εγχειρήματος.

Ο Brechtken και το IFZ είναι αποφασισμένοι, παρ 'όλα αυτά, να προχωρήσουν τη δουλειά. Τώρα έχουν φτάσει στο σημείο να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της επανακυκλοφορίας στο ευρύ κοινό, στην υποστήριξη του οποίου ο Brechtken ελπίζει. Οι οκτώ εκδότες που συμμετέχουν στο σχεδόν ολοκληρωμένο έργο λένε ότι είναι αποφασισμένοι να παρέχουν μια επιστημονικά άρτια εργασία. Αυτή η νέα έκδοση θα έχει περισσότερες από 2.000 σελίδες, σε αντίθεση με την αρχική των 800 σελίδων του Χίτλερ 800, και θα πρέπει να χωριστεί σε δύο μεγάλους τόμους.

Κάθε σελίδα θα περιέχει την αρχική πρώτη και δεύτερη έκδοση του κειμένου (1925-1926) σε μία στήλη και παραλλαγές του κειμένου που εξελίχθηκαν με τα χρόνια σε μια δεύτερη στήλη. Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα συνέκρινε έξι από τις περισσότερες από 1.000 γερμανικές εκδόσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι το 1944, λέξη προς λέξη. Συχνά υπήρχαν μόνο ελάχιστες αποκλίσεις από την αρχική, λόγω διαφορετικών διαδικασιών εκτύπωσης. Για ένα διάστημα, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και 16 τυπογραφεία παρήγαγαν το «Ο Aγών μου» ταυτόχρονα. Δεν είναι και τόσο εκπληκτικό, δεδομένης μιας συνολικής κυκλοφορίας 12,4 εκατ., με τα δύο τρίτα αυτής να έχει παραχθεί μετά το 1939.

Η νέα έκδοση θα περιέχει επίσης εκτενείς σημειώσεις προς τα αριστερά και κάτω από το αρχικό κείμενο. Από την έναρξη του έργου αυτού, η ομάδα των συντακτών, με επικεφαλής τον Christian Hartmann, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 5.000 σχόλια όσον αφορά μεμονωμένες προτάσεις που βρίσκονται στο βιβλίο.

«Ο Αγών μου» είναι ένα συνονθύλευμα από προκαταλήψεις, παρεξηγήσεις και καθαρό μίσος. Όμως, ήταν αρκετά αποτελεσματικό εκείνη την εποχή. Για να κατανοήσουν την επίδραση αυτής της εκστρατείας μίσους, ο Hartmann και η ομάδα του είναι αποφασισμένοι να το αναλύσουν κάτω από το φως ενός πνευματικού υπόβαθρου. Παρουσιάζουν επίσης πώς ο Χίτλερ αντέγραψε άλλες δημοσιεύσεις και έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του.

Με τους χιλιάδες σχολιασμούς, η νέα έκδοση θα είναι ένα πολύ δύσκολο ανάγνωσμα. Και όμως είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει την προσοχή. Το βιβλίο είναι, εξάλλου, ένας από τους πιο διάσημους τίτλους όλων των εποχών. Και επειδή καλύπτεται από ένα μυστήριο ως απαγορευμένο βιβλίο, έχει ιδιαίτερη απήχηση στους αντισημίτες, στους ακροδεξιούς και σε άλλον αντιδημοκρατικό συρφετό.

Το IFZ έχει σκοπό να αποδείξει πόσο φοβερό λάθος και περιττό είναι το βιβλίο -και ήταν ανέκαθεν. Με αυτόν τον τρόπο, το Ινστιτούτο ελπίζει να καταστρέψει κάθε παρατεταμένη επιρροή που θα μπορούσε να έχει το βιβλίο. Η έκδοση, επίσης, υποτίθεται ότι παρέχει στέρεη βάση για άλλους συγγραφείς, ακαδημαϊκούς ή δημοσιογράφους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το έργο του Χίτλερ. Απομένει να δούμε πόσο επιτυχημένο θα είναι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο του Brechtken και των συνεργατών του, ειδικά αφού η διανομή είναι πιθανό να είναι περιορισμένη. Το βιβλίο αναμένεται επίσης να είναι ακριβό (μέχρι και 160 ευρώ για τους δύο τόμους) λόγω της υψηλής εκτύπωσης που θα χρειαστεί ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Υπάρχουν σχέδια και για μια έκδοση στο Internet, ένα έτος μετά τη δημοσίευση. Υπήρξε επίσης συζήτηση για πιθανή συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 4 Ιανουαρίου του 2016, δηλαδή την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη ισχύος των νυν πνευματικών δικαιωμάτων του. Μόνο τότε θα δούμε πώς θα αντιδράσει το Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας και αν θα σταλούν οι δημόσιοι διώκτες.

www.welt.de

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
o agon mou
Τυχαία Θέματα